Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Τι κάνεις για να φτιάξεις μία νέα και νεανική ομάδα

Συνταγές για να φτιάξεις μία καινούρια ομάδα υπάρχουν πολλές, αλλά για μία νέα και συνάμα νεανική ομάδα με τον περιορισμό του χαμηλού μπάτζετ τότε οι επιλογές λιγοστεύουν. Η διοίκηση πρέπει να προσφέρει σταθερότητα(δεδομένο σε κάθε περίπτωση) στην ομάδα ώστε να ασχολούνται παίκτες και προπονητής μόνο με τα αγωνιστικά θέματα.

Ο προπονητής. 
Ο προπονητής είναι μία θέση που «καίει». Θα πρέπει είτε να είναι ο «δάσκαλος» με πείρα που θα μπορεί να μάθει πολλά στους νεότερους παίκτες και θα δώσει χαρακτήρα στην ομάδα. Μπορεί όμως και να είναι ένας νέος προπονητής που συνδέεται με την ομάδα αλλά δεν αποτελεί πείραμα. Θα πρέπει να έχει δουλέψει ήδη κάπου αλλού και να έχει αποδείξει πως μπορεί να επιλέξει καλούς παίκτες ή να τους δημιουργήσει. Κάποιος σαν τον Βαζέχα δηλαδή. Γιατί παίκτες που μπορεί να έπαιξαν κάποια στιγμή καλά όπως αυτοί που φέρονται σαν οι επόμενες μεταγραφές του Παναθηναϊκού εμένα δεν με διαβεβαιώνουν πως θα παίξουν και στον Παναθηναϊκό.

Οι παίκτες.
Όταν έχεις ακαδημίες τότε εκμεταλλεύεσαι την δυνατότητα να έχεις παίκτες από τα τμήματα υποδομής της ομάδας(ειδικά αν έχεις την ευτυχία να έχεις στα τμήματα υποδομής τον Χ.Ρ.Ρότσα για προπονητή). Από τους παίκτες που διαθέτεις κρίνεις ποιοι είναι απαραίτητοι, σε τι ηλικία βρίσκονται και πόσο ακριβοί είναι. Δεν κρατάς κάποιον που περισσεύει αλλά και δεν διώχνεις κάποιον απαραίτητο. Με απλά λόγια δεν μπορείς να λες πως κρατάς τον Κοτσόλη αλλά να σκέφτεσαι να δώσεις δανεικό τον Καπίνο. Ο ένας έχει όλο το μέλλον μπροστά του και μεγαλύτερες δυνατότητες από τον άλλο που βρίσκεται στο κλείσιμο της καριέρας του.

Δεν προτιμάς ποτέ να κρατήσεις παίκτη που δεν θέλει ή να πάρεις έναν ξένο που δεν γνωρίζεις να θα σου βγει. Λαχεία τύπου Φορναρόλι, Κάιπερ, Τοτσέ να μας λείπουν. Αντίθετα παίκτες σαν τον Φιγκερόα κρίνεται ως απαραίτητο να να υπάρχουν στην ομάδα. Προσφέρουν ποιότητα και μπορούν να  είναι οι δάσκαλοι-προπονητές εντός των γραμμών. Σε τέτοιους παίκτες δεν κάνεις κόλπα με την συμφωνία που είχες υπογράψει πριν λίγους μήνες. Κόλπα δεν κάνεις και σε παίκτες που χαρακτηρίστηκαν ως κορυφαίοι φέτος και έχουν και τη φήμη του «σφιχτού»(τσιγκούνη), βλέπε Βιτόλο.

Σαν γενικό κανόνα θα πρέπει να τηρήσεις πως πρώτα θα μάθει η ομάδα τις εξελίξεις και έπειτα οι ΑΡΔ. Αν συμβεί το αντίθετο τότε θα «χάσεις» τους παίκτες σου. Με απλά λόγια  δεν έχεις το δικαίωμα να βγάζεις φήμες προς τους ΑΡΔ για λύση συμβολαίων αλλά να μην έχεις βρει ποιοι θα τους αντικαταστήσουν.

Τέλος κάτι γενικό που πρέπει να προσέξει η διοίκηση και ο προπονητής με τους συνεργάτες του. Αν κάποιοι παίκτες δεν θέλουν να έρθουν με μεταγραφή τότε...το μοναστήρι να είναι καλά... Δεν μπορούν παίκτες σαν τον Φυντανίδη ή τον μικρό του Άρη να μας λένε πως δεν τους καλύπτει ο Παναθηναϊκός. Αν δεν τους καλύπτει η ομάδα τότε να πάνε στο καλό.

Αυτά σκέφτομαι εγώ, αν έχετε να προτείνεται κάτι για να συμπληρωθεί καλύτερα το κείμενο στείλτε μου σχόλιο(με όνομα).

8 σχόλια:

  1. Πρασινος Ρεντης27 Μαΐου 2013 στις 9:10 π.μ.

    Εσυ τα λες,εμεις τα διαβαζουμε ΑΥΤΟΙ τα κατανοουν???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοί παίζουν τον ρόλο τους όσο πιο καλά μπορούν. Το θέμα μας είναι να τον χάσουν.

      Διαγραφή
  2. Εγώ πιστεύω ότι στη θέση του προπονητή θα πρέπει να έχεις κάποιον από τις ακαδημίες ειδικά αφού τόσο με τον Ρότσα όσο και με τον Βονόρτα βλέπεις ότι κάτι γίνεται και στην πρώτη ομάδα.
    Αυτόν τον προπονητή πρέπει να τον πλαισιώσεις και με έναν καλό σκάουτερ.Η μία ομάδα σκάουτινγκ με τελική άποψη για τις μεταγραφές να βαραίνει τον προπονητή.
    Όσο για τα μοναστήρια οι νέοι παίχτες(ηλικιακά αναφέρομαι)θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον σε κάθε γραμμή και έναν έμπειρο.Να μπορεί να τους διορθώνει μέσα στο παιχνίδι και να τους παίρνει στην πλάτη του όταν η έλλειψη πείρας βαραίνει τα πόδια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα θα βόλευε ένας προπονητής από τις ακαδημίες ειδικά όταν φέτος η ομάδα μας έδειξε πως παίζει μπάλα μόνο στις περιόδους Ρότσα και Βονόρτα. Εγώ είμαι οπαδός των ομάδων που παίζουν το ίδιο σύστημα από τα τσικό μέχρι την πρώτη ομάδα. Έτσι αν ο προπονητής δεν ήταν ένας από αυτούς τους δύο αλλά κάποιος που θα προερχόταν από την ομάδα και θα μπορούσε να συνεννοηθεί τότε θα ήμουν ικανοποιημένος.
      Στα υπόλοιπα σκάουτινγκ και έμπειροι παίκτες συμφωνώ. Αρκεί οι έμπειροι να θέλουν να υποστηρίξουν(αγωνιστικά) τους νεότερους.

      Διαγραφή
  3. Βασίλη καλό απόγευμα. Όλα αυτά που γράφεις, ναι, είναι πολύ σωστά και πιστεύω ότι σε μια υγιή ομάδα αποτελούν τον μπούσουλα για το χτίσιμό της. Το κακό με την δικιά μας ομάδα είναι ότι είναι βαριά άρρωστη και αν δεν την βγάλει κάποιος από την εντατική που βρίσκεται, όλα αυτά είναι απλά λόγια.
    Το πολύ σωστό παράδειγμα των κκ Φυτανίδη και του μικρού του Άρη που γράφεις στο τέλος, αποδεικνύουν το σε ποιο κατώτατo σημείο έχουν φέρει την ομάδα όλα αυτά τα γελοία υποκείμενα που έχουν την τιμή - γιατί περί τιμής πρόκειται, άσχετο αν δεν μπορούν να το κατανοήσουν - να ηγούνται (ο Θεός να τους κάνει ηγήτορες), της μεγαλύτερης ομάδας της Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη αυτό που για εμάς εδώ είναι λογικό και αυτονόητο πως πρέπει να συμβεί για τους πιτσιρικάδες που έχει «φθείρει πνευματικά» ο Πουρέας είναι κάποια πράγματα που δεν μπορούν να σκεφτούν. Αφού δεν μπορούν να τα σκεφτούν ίσως αν τα διαβάσουν κατά τύχη(γιατί δεν με τιμάν με την ανάγνωση του blog τα περισσότερα μέλη του Πουρέα) να αρχίσουν να σκέφτονται εναλλακτικές επιλογές.
      Μακάρι η ομάδα να μην ήταν άρρωστη και να μαλώναμε για το ποιος παίκτης έπαιξε καλύτερα και ποιο γκολ ήταν πιο θεαματικό.

      Διαγραφή
  4. Εγώ αυτό με τα συστήματα δεν το καταλαβαίνω.Αυτά είναι για μεγάλες ομάδες(εννοώ επιπέδου Μπαρτσελόνα και τέτοια).Δεν μπορεί μία ελληνική ομάδα να βασίζεται σε ένα μόνο σύστημα.Μην ξεχνάτε πως έπαιζε ο Παναθηναικός στις πορείες του επί Κυράστα και Αναστασιάδη.Βέβαια έτσι δεν μπορείς να παίζεις πάντα πχ στο ελληνικό πρωτάθλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάσου ο Χουχούμης, ο Μαυρίας, ο Τριανταφυλλόπουλος να είχαν εκπαιδευτεί να παίζουν στο σύστημα που επιθυμεί ο προπονητής της πρώτης ομάδας ΚΑΙ ταιριάζει και στον χαρακτήρα της ομάδας και των παικτών. Όλοι όσοι ερχόντουσαν από τις ακαδημίες θα έμπαιναν κατευθείαν στον ρόλο τους στην ανδρική ομάδα και θα ήξεραν τι κάνουν.
      Ο Παναθηναϊκός με την Παιανία και τις ακαδημίες δεν μπορεί παρά να συγκριθεί μόνο με Ευρωπαϊκούς συλλόγους, αλλά πλέον υστερεί. Στην Ελλάδα οι υποδομές μας δεν υπάρχουν αλλού.

      Διαγραφή