Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Τα λάθη του "Σαββίδη"

Όταν ο Ιβάν Σαββίδης έδωσε το στίγμα του εγώ «αναγκάστηκα» να το ακούσω ολόκληρο μη έχοντας τίποτα καλύτερο να κάνω αφού ήμουν σε ένα λεωφορείο από Αθήνα για Θεσσαλονίκη. Δεν κρύβω πως όσα είχε πει μου άρεσαν και θα ήθελα να τα είχα ακούσει από παράγοντες του Παναθηναϊκού. Μήνες μετά διαπιστώνω πως και αυτός έμεινε στα λόγια.

Λες πως είσαι επενδυτής και δεν ήρθες για λίγο αλλά θα μείνεις. Ωραία μέχρι εδώ. Λες πως οι οπαδοί δεν πρέπει να κάνουν κακό στην ομάδα. Πολύ ωραία. Λες πως θα συγκρουστείς με το κατεστημένο. Στις πρώτες σου κινήσεις αρχίζεις να έχει ενδιαφέρον αλλά ... Αλλά μετά δεν ξέρω με ποιον μίλησες και μάζεψες πίσω τον «κουμπάρο» και τους λοιπούς συνδέσμους με την «μητρική» εταιρία. Μία σχέση μητρικής-θυγατρικής που φτάνει πολλά χρόνια πίσω, ίσως και πριν την μεταγραφή του Βενετίδη και το ποσό που ενώ έλλειπε βρέθηκε τελικά στα ταμεία της ομάδας.

Ας ξεκινήσω από την αρχή, σύμφωνα με τη δική μου λογική.
Ο Πάοκ δεν έχει προπονητικό κέντρο. Αυτό στη Μεσήμβρια είναι κάτι σαν το Απήλιο. Θέλουν να το λένε προπονητικό αλλά δεν είναι.
Ο Πάοκ δεν έχει σύγχρονο γήπεδο. Όσο και αν φωνάζουν για την έδρα τους τα φιλαράκια μου εδώ πάνω, το γήπεδο έχει τα χάλια του. Όπως βέβαια και η Λεωφόρος(εδώ δεν γράφω με copy-paste από e-mails για να την βλέπω σαν γηπεδάρα).
Ο προπονητής του Πάοκ έχει «ταβάνι» και μάλιστα χαμηλό. ευτυχώς για αυτούς τον άλλαξε και πήρε Ευρωπαίο, καταξιωμένο.
Οι παίκτες του Πάοκ δεν είναι όλοι κατάλληλοι για πρωταθλητισμό. Συνεχίζει να κάνει λάθη, με μέγιστο αυτό του Γκαρσία.

Αν αφήσω για λίγο την Ελλάδα και μεταφερθώ στην Ιταλία θα διαπιστώσω πόσο σωστή ήταν η σκέψη των διοικούντων της Γιουβέντους να φτιάξουν γήπεδο. Προπονητικό κέντρο είχαν, αλλά το σύγχρονο γήπεδο τους έλλειπε. Μάλλον όμως αυτοί δεν γνωρίζουν τι είναι σωστό. Ας τους κάνει σεμινάρια ο Αντρέας, ο Νικόλας, ο Γιαννάκης και οι ΑΡΔ.

Αν στον Πάοκ ήδη το κλίμα είναι καλό δεν σημαίνει πως θα παραμείνει καλό και μετά από 2 ή 3 χρόνια. Η πρόσφατη ιστορία «μίας ομάδας» μεγάλης με ευρωπαϊκή στόφα μας έμαθε πως πρώτα φροντίζεις αυτό που θα σου φέρει χρήματα(γήπεδο) και έπειτα βγαίνεις σαν τον «βλάχο» να διατυμπανίσεις πως έχεις χρήματα στην τσέπη. Αν πρώτα σε πιάσουν κορόιδο οι μανατζαραίοι και όχι μόνο τότε το μόνο που θα πετύχεις είναι ένα μίζερο νταμπλ. Ναι μίζερο, γιατί με τα ίδια χρήματα θα μπορούσες να έχεις 2, 3, 4 συνεχόμενα νταμπλ.

Έτσι η σειρά που ιεραρχώ εγώ τις ανάγκες μίας ομάδας σαν τον Πάοκ ή και μεγαλύτερης είναι:
1.Γήπεδο
2.Προπονητής για να δημιουργήσει μία νέα ομάδα με στόχους και όραμα και 
3.Παίκτες. Μεταγραφές παικτών σε θέσεις που δεν μπορεί να καλύψει ο προπονητής με κινήσεις εκ των έσω και όχι με κατασπατάληση των χρημάτων.
Οι οπαδοί είναι εκτός αρίθμησης γιατί είναι αυτοί που θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να προσφέρουν αντί να ζημιώνουν την ομάδα τους.

Τυχόν ομοιότητες ΔΕΝ είναι τυχαίες.
Αν ο Σαββίδης δεν δει και δεν μελετήσει τα όσα έγιναν λάθος με τους Α-μέτοχους τότε θα καταφέρει να αποτύχει μόνος του. Αν δεν σταματήσει να έχει σαν κύριο μέλημα την ικανοποίηση των επιθυμιών της Θ4 τότε θα βρεθεί στον ίδιο λάθος δρόμο και θα σκορπίσει τα χρήματά του. Η ιστορία, μας έχει διδάξει πως οι παλιές δόξες παίζουν πολλά και χάνουν πολλά στο καζίνο και άλλοι πάλι πίνουν πολλά από τα χρήματα που παίρνουν.

ΥΓ Το γράφω από τώρα που πολλοί Παναθηναϊκοί ζηλεύουν την ΑΕΚ και την προοπτική της. Μην ξαφνιαστείτε αν εξαφανιστεί ο Τίγρης ή αν ξαφνικά γίνει γατάκι...Η ΑΕΚ δεν καθάρισε και ούτε θα καθαρίσει τόσο εύκολα.
ΥΓ2  Σαφώς και δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνει ο Σαββίδης αλλά «τα λέω στην πεθερά για να τα ακούει η νύφη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου