Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Η κριτική της ομάδας μπάσκετ

Αφού ολοκληρώσαμε την πρώτη χρονιά στην μετά Ομπράντοβιτς περίοδο και κατακτήσαμε τους δύο εγχώριους τίτλους μπορώ επιτέλους να γράψω όλα όσα συγκέντρωσα αυτή την χρονιά. Κουράστηκα να βλέπω αλλά να μην σχολιάζω, όμως ήταν μία υπόσχεση που έδωσα πριν μήνες και έπρεπε να την κρατήσω. Τώρα αφού έγινε η απονομή έφτασε η ώρα να ανοίξω τις σκέψεις μου σε όλους εσάς. Σκέψεις που από όσα διάβαζα όλη την χρονιά θα διχάσουν όσους με διαβάζουν, αλλά είναι σκέψεις ενός Παναθηναϊκού ΕΘΙΣΜΕΝΟΥ στους τίτλους και τις επιτυχίες.

Για την σειρά των τελικών δεν θα σχολιάσω ΤΙΠΟΤΑ. Ισχύουν όσα έγραψα πριν το πρώτο παιχνίδι με μόνη διαφορά την μη χρησιμοποίηση του Σοφοκλή στα λεπτά που τον είχαμε συνηθίσει. Εξάλλου αν ο Πεδουλάκης το δήλωσε πως δεν φοβήθηκε μετά τους τελικούς εγώ έκανα την εκτίμηση πριν.

Πάμε λοιπόν στην ουσία. Οι μεγαλύτερες αδυναμίες κρύβονται πίσω από τις επιτυχίες. Μέγιστο παράδειγμα αυτό των gay στο ποδόσφαιρο(βέβαια εκείνοι έκλεβαν τους τίτλους και δεν τους κέρδιζαν) που ότι και να έκαναν η γύμνια τους φαινόταν από μακρυά. Εγώ βλέπω πως αυτοί που προσπαθούν να κρύψουν τα λάθη-αδυναμίες πίσω από τις φετινές επιτυχίες είναι δύο, ο πρόεδρος και ο προπονητής. Μετρήστε από το 10 μέχρι το 1 πάρτε βαθιά ανάσα και επαναλάβετε για να διαβάσετε το κείμενο πριν αρχίσετε το βρίσιμο.

Φταίει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος γιατί ενώ είχε τόση συσσωρευμένη γνώση από τον πατέρα και τον θείο του για την διοίκηση της ομάδας αυτός κατάφερε να κάνει πολλαπλάσια λάθη από αυτά που θα αναλογούσαν σε αυτή την περίσταση. Λάθος επιλογή προπονητή και λάθος τακτική στα συμβόλαια των παικτών(σε συνεργασία με τον προπονητή). Αν σε αυτά συνυπολογίσω και την καθ' όλα λάθος συμπεριφορά απέναντι στο «σύστημα» της Ευρωλίγκα τότε έχω σκιαγραφήσει το κάδρο του προέδρου μας. Ύμνοι για το ποσό που δαπάνησε για μεταγραφές, μεταγραφές και μεταγραφές αλλά και πρόστιμα(ας πρόσεχε με αυτούς που έβαζε τζάμπα στο γήπεδο) είναι άσκοπο να γραφτούν, γιατί απλά είναι ένας ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ.

Αυτός που πάει να καλύψει τη σκόνη σκουπίζοντάς την κάτω από το χαλί είναι ο προπονητής. Ξέρετε τον τρόπο για αν συνεχίσετε να διαβάζετε από το 10 ως το 1 και...Γιατί θεωρώ πως έχει ευθύνες ο προπονητής σε μία χρονιά με απολογισμό 2 στους 3 στόχους και ο τρίτος χάθηκε από παρέμβαση εξωγηπεδική. 

Ο πρώτος λόγος είναι οι εξής 5. Κίτσεν-Αρμστρονγκ-Πάνκο-Καπόνο-Μπανκς και θα είναι 6 αν υπολογίσω και τον Γκουίν. 5 ή 6 παίκτες δικής του επιλογής που όμως πλέον δε είναι μέλη της ομάδας. Δεν τεκμηριώνω παραπάνω γιατί δεν το θεωρώ σκόπιμο. Αν το ζητήσετε θα το κάνω.

Νεαροί Έλληνες παίκτες χωρίς λεπτά συμμετοχής ακόμη και στα εύκολα παιχνίδια και ο αρχηγός κόντευε να πέσει κάτω από την υπερπροσπάθεια και τα 30+ λεπτά σε κάθε παιχνίδι. Αλήθεια ποιος επέλεγε τους παίκτες που αγόρασε ο Δ.Γιαννακόπουλος; Άλλος ήταν και όχι ο προπονητής; 
Ας δούμε λίγο τι είπε στην συνέντευξη τύπου πριν τους τελικούς(και σας έχω και σύνδεσμο με το αντίστοιχο βίντεο).
«Εμείς ξεκινήσαμε ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα το καλοκαίρι. Όπως είπε και ο Γιώργος η Ευρωλίγκα ήταν φέτος διαφορετική. Δεν σου έδινε τη δυνατότητα να δουλέψεις. Είχαμε προβλήματα, αλλά τα διορθώσαμε με θέληση και επιθυμία στην άμυνα. Η επίθεση θέλει και άλλα πράγματα. Ομοιογένεια και περισσότερο ταλέντο. Είμαι ευχαριστημένος. Πολλά παιδιά που πήραμε ανέβασαν επίπεδο την ομάδα. Αν είχαμε τη δυνατότητα για μία-δύο ακόμα προσθήκες Ελλήνων θα ήμασταν ακόμα πιο δυνατοί, αλλά κερδίσαμε πολλές μάχες και αυτό μας γεμίζει περηφάνια. Όταν ξεκινήσαμε το καλοκαίρι είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι ο Παναθηναϊκός διαλύεται. Τώρα η ομάδα έχει μία βάση παικτών αλλά έχει μείνει τραγικά πίσω στους Έλληνες παίκτες. Ο Ολυμπιακός επένδυσε σε αυτό και τα κατάφερε. Πρέπει γρήγορα να καλύψουμε αυτό το χάντικαπ. Στην Ευρωλίγκα δείξαμε ανταγωνιστικοί και παραδόξως καλύψαμε γρήγορα χιλιόμετρα για να κατακτήσουμε ένα κύπελλο και να κερδίσουμε τον σεβασμό. Το πάθος και η αγάπη των ανθρώπων που είναι στην ομάδα βοήθησε σε αυτό το κομμάτι». https://www.youtube.com/watch?v=6jPBOrMCGwU
Να θυμηθούμε λίγο ποιον Έλληνα «ξέθαψε» από το βάθος του πάγκου και τον έριξε στα βαθιά κόντρα στους gay στην κανονική περίοδο;

Αν μείνω όμως μόνο στην θεωρία θα είμαι άδικος οπότε περνάω και σε περιπτώσεις παιχνιδιών ενδεικτικών της λανθασμένης τακτικής όπως την κρίνω εγώ.
Είσαι μπροστά με 4π. μετά το τέλος της 3ης περιόδου, με 7 στο ξεκίνημα της 4ης και κατάφερες να χάσεις από τον Πανιώνιο με 7π. δηλαδή σου έβαλε από την αρχή 14 πόντους. και η ημερομηνία γράφει 31/3 και όχι 31/10 για να έχεις δικαιολογίες.

Στη σειρά παιχνιδιών με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα και ενώ είχε περιθώριο μία ολόκληρη εβδομάδα για να προετοιμάσει κατάλληλα την ομάδα εγώ απογοητεύτηκα. Πολλά τα νεκρά διαστήματα από τον προπονητή που δεν έκοψε τον ρυθμό των αντιπάλων στα σερί τους, δεν δοκίμαζε συστήματα διαφορετικά, δεν προετοίμασε την ομάδα απέναντι στην ζώνη της Μπαρτσελόνα. Δεν μπορώ να βλέπω έναν προπονητή να μην κοκκινίζει από οργή, θυμό, ένταση όταν δεν πάει κάτι καλά σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι.

Ακόμη ένα λάθος στη σειρά με την Μπαρτσελόνα που το διόρθωσε στους τελικούς με τον gay ήταν πως δεν προστάτεψε την άμυνα και δεν εξασφάλιζε τα ριμπάουντ με block out των αντιπάλων παικτών. Γιατί το γράφω αφού το διόρθωσε; Γιατί ήθελα πιο πολύ το 3 στα 3 από το 2 στα 3.

Πολλοί φίλοι γράφουν καλά λόγια για τον Πεδουλάκη γιατί έφτιαξε την ομάδα όχι μία αλλά δύο φορές σε μία περίοδο εγώ θα γράψω το ακριβώς αντίθετο. Μέγα λάθος να έχεις έναν οργανισμό που λειτουργεί άψογα και να του αλλάζεις τα γρανάζια δύο φορές. Ήταν δικές του επιλογές, δικά του λάθη, δική του ευθύνη και δεν μπορεί να το χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία.

Για το τέλος μία εκτίμηση και μία ευχή. Εύχομαι ο Δ. Γιαννακόπουλος να καταλάβει τι έκανε λάθος φέτος και να το διορθώσει τουλάχιστον σε ζητήματα συμπεριφοράς, απέναντι σε οπαδούς που πληρώνουν και δεν επιθυμούν να βρίσκονται όρθιοι και αν απειλούνται από κάποιους τζαμπατζήδες με γελοίο πρόσχημα και απέναντι σε οργανισμούς που πρέπει πρώτα να τους κοιμήσεις και έπειτα να τους γκρεμίσεις. Φρονώ πως η ομάδα θα συνεχίσει με τον Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο και ελπίζω να μην δω πάλι τα ίδια λάθη με 5-6 αλλαγές ξένων παικτών και τη μη χρησιμοποίηση νέων Ελλήνων. Αν κάνει πάλι τα ίδια εγώ θα ακολουθήσω την ίδια τακτική της σιωπής και του απολογισμού μετά το τέλος της περιόδου.

Αυτά είδα εγώ, αυτά κατάλαβα και αυτά έγραψα. Κάθε σχόλιο δεκτό και μην τα αφήνετε ανώνυμα, γράψτε όνομα στο αντίστοιχο πεδίο ή τουλάχιστον στο σώμα του κειμένου του σχολίου.

4 σχόλια:

  1. Γειά σου Βασίλη,
    διαβάζω συστηματικά το blog σου από την ημέρα που το ανακάλυψα (περίπου πριν από 4-6 μήνες).Σέβομαι τις απόψεις σου για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τον Αργύρη Πεδουλάκη.Αλλά τις θεωρώ λίγο άδικες (δεν πρόκειται να σχολιάσω καθόλου τα όσα έγραψες για τον Δημήτρη,γιατί δεν είμαι οπαδός κανενός προέδρου ή μεγαλομετόχου).Τώρα όσο αφορά τον Πεδουλάκη να σου θυμίσω ότι όταν ανέλαβε βρήκε ΜΟΝΟ 2 παίκτες από την προηγούμενη ομάδα.Επίσης ήρθε αντιμέτωπος με μια καταστροφολογία η οποία ξεκίνησε από συγκεκριμένους ανθρώπους του μπάσκετ ότι ο ΠΑΟ διαλύεται.Τελικά κατάφερε να πάρει 2 τρόπαια και να αποκλειστεί από την barcelona σε πέμπτο παιχνίδι(η barcelona προερχόταν απο το εκπληκτικό σερί 22 νίκες-2 ήττες σε 24 παιχνίδια).

    Υ.Γ:Αναφέρεις τις πολλές και κακές μεταγραφές ξένων παικτών που πραγματοποίησε ο Πεδουλάκης(πράγματι ήταν αρκετά κακές).Ξεχνάς κάτι παλτά τύπου Tepic,Ntelk και άλλους που πέρασαν και δεν ακούμπησαν επί Obradovic, ο οποίος είχε και απεριόριστο budjet?

    Υ.Γ2:Ποιόν θα προτιμούσες για προπονητή στην ομάδα?
    Σε ευχαριστώ πολύ για την δημοσίευση και τον χρόνο σου,
    Κωνσταντίνος Τσ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κωνσταντίνε σε ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιέρωσες να γράψεις το σχόλιο και για τις παρατηρήσεις σου όπως και για το γεγονός πως κάθεσαι και με διαβάζεις(κάποιες απόψεις μου είναι λίγο περίεργες αλλά τι να κάνω που αυτά σκέφτομαι)!!!

      Αν προσέξεις με μία ακόμη ανάγνωση δεν αναφέρομαι σε κανένα παιχνίδι του πρώτου μισού της χρονιάς και όχι μόνο. Ο λόγος ήταν πως ο Παναθηναϊκός είχε μείνει μόνο με τους δύο κορυφαίους του τρίτου τελικού και το σεβάστηκα απόλυτα. Θεωρώ περίεργο ως και παράλογο να πας να φτιάξεις ομάδα και πριν τη δεις να την διαλύσεις για να την ξαναφτιάξεις. Λυπάμαι που το γράφω αλλά τα τελευταία μεταγραφικά σενάρια που ακούγονται με οδηγούν στην σκέψη πως την ξαναγκρεμίζει για να την δημιουργήσει πάλι από την αρχή.

      Πολλές μεταγραφές την περίοδο του Ζοτς ήταν απλά αποτέλεσμα του πάθους των Αφων για το κάτι παραπάνω. Αν θυμάσαι με τον Ντελκ ο Σέρβος είχε στραβώσει πολύ άσχημα και τον έβαλε ελάχιστα. Ακόμη είμαι σε θέση να γνωρίζω πως ο κ. Παύλος είχε συμφωνημένο εδώ και χρόνια τον Σοφοκλή αλλά αρνιόταν πεισματικά ο Ζοτς να τον εντάξει στην ομάδα. Σίγουρα υπήρξαν και παίκτες που δεν του βγήκαν και του Ομπράντοβιτς αλλά 5 ξένοι συν 3 Έλληνες αν βάλεις και Γκουίν-Σόφο που ο πρώτος έφυγε και ο δεύτερος μάλλον αποχωρεί μας κάνουν σύνολο 10. Δεν είναι πάρα πολλοί; Ας μην ξεχνάμε πως το μπάτζετ 12 εκ ευρώ δεν είναι μικρό ειδικά για αυτές τις εποχές και πόσες ομάδες το ξεπέρασαν.

      Η δική μου επιθυμία για προπονητή ήταν ο Ιτούδης με κλειστά μάτια και σαν δεύτερη επιλογή ο Κατσικάρης. Ο Ιτούδης θα ήταν η φυσική συνέχεια του «δάσκαλου» και ο Κατσικάρης μου βγάζει μία εμπιστοσύνη που δεν μου βγάζει άλλος Έλληνας προπονητής(πλην του Ιτούδη).

      Να μην ευχαριστείς για τίποτα. Γράφε ότι θέλεις, ακόμη και τα εντελώς αντίθετα από εμένα αρκεί να μην βρίζεις και να μην είναι διαφήμιση για πούρα και Αλ Αφ.

      Διαγραφή
    2. Βασίλη αυτό που ξέχασα να αναφέρω στο προηγούμενο σχόλιο μου είναι ένα μπράβο για την χρονική στιγμή που αποφάσισες να κάνεις την κριτική σου.Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή, μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων έχοντας σχηματίσει ξεκάθαρη άποψη για την πορεία και την επίτευξη των στόχων της ομάδας.

      Τη συμφωνία των Αφων με τον Σοφοκλή την ξέρω και εγώ.Αν θυμάμαι καλά ξεκίνησε όταν ο Σπανούλης πήγε στους απέναντι.Ήθελαν με αυτό τον τρόπο να απαντήσουν επικοινωνιακά.Για τον Γκουιν τώρα όπως διάβασα σε ένα μπασκετικό μπλοκ αποκτήθηκε κυρίως γιατι υπάρχει ένας κανονισμός που λέει ότι πρέπει ο αριθμός των ξένων που ξεκίνησαν την σεζόν να είναι ο ίδιος με αυτόν που τελείωσαν την σεζόν(αυτό διάβασα, δεν γνωρίζω αν όντως υπάρχει τέτοιος κανονισμός).

      Τώρα για τις πολλές αλλαγές εγω το βλέπω από διαφορετική οπτική γωνία.Πιστεύω ότι ο Πεδουλάκης κατάλαβε τα λάθη του και προσπάθησε να τα διορθώσει.Όπως είπε ο ίδιος σε συνεντεύξεις του τον Λάσμε ήθελε από την αρχή και όχι τον Αρμστρονγκ.Τον Κάρυ ήθελε το καλοκαίρι και όχι τον Κίτσεν.Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο Πεδουλάκης έχει ένα θέμα με την έλειψη εμπιστοσύνης στους ξένους και ότι τους αλλάζει συχνα.Είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια με τον Ζέλικο που δεν έκανε αλλαγές στη μέση της σεζόν (εκτος κι αν ήταν απαραίτητο) και μας κακοφαίνονται οι αλλαγές του Πεδουλάκη. Όσον αφορά τα μεταγραφικά σενάρια, ας δούμε πρώτα ποιοι θα ανανεώσουν και ποιοι θα αποκτηθούν και θα μιλήσουμε αργότερα για το αν γκρεμίζει ή όχι την ομάδα ή θα κρατήσει ένα κορμό παικτών.

      Η πρώτη σκέψη μου μετά την απόφαση του Ζέλικο ήταν ότι πρώτος προπονητής πρέπει να αναλάβει ο Ιτούδης, αλλά είχα ενδοιασμούς κατά πόσο ήταν έτοιμος να αναλάβει πρώτος προπονητής σε μια ομάδα με τόσα προβλήματα και φοβόμουν μήπως "καεί".Νομίζω ότι και ο ίδιος δεν το ήθελε.Για τον Κατσικάρη δεν μπορώ να εκφέρω άποψη γιατί δεν έχω παρακολουθήσει αρκετά την προπονητική του καριέρα.

      Βασίλη δεν είναι του χαρακτήρα μου να βρίζω ανθρώπους που δεν τους γνωρίζω και ειδικότερα φίλους Παναθηναικους.Πάμε να κάνουμε σοβαρή συζήτηση για μπάσκετ, τι μου μπλέκεις ανθρώπους ασόβαρους και αποδεδειγμένα επικίνδυνους????

      Κωνσταντίνος Τσ.

      Διαγραφή
    3. Δεν υπήρχε άλλη χρονική στιγμή για κατάλληλο σχολιασμό. Πιο νωρίς θα τους αδικούσα όλους, πρόεδρο-προπονητή-παίκτες. Είτε δεν θα είχα πλήρη εικόνα, είτε θα ήθελα να «προβλέψω» αποτελέσματα και είτε θα γινόμουν κακός είτε θα ξεφτιλιζόμουν.

      Η πρώτη επαφή με τον Σόφο ήταν όταν τον έστειλαν στην Ελβετία για αδυνάτισμα οι gay και αυτός στράβωσε και δεν προσπάθησε καν.

      Είναι μία περίπτωση και αυτή που γράφεις εσύ για τον Πεδουλάκη, αν και για τους παίκτες στόχους του περσινού καλοκαιριού δεν έχω άποψη. Για τον Σόφο ακούγεται πως φεύγει, ο Λάσμε άλλαξε μάνατζερ και θα ζητήσει το συμβόλαιο του Ούκιτς 1εκ από 450.000 και πως ο Κάρι θέλει να μείνει αλλά δεν έχει αποφασίσει τίποτα ακόμη η ΚΑΕ(πρόεδρος-προπονητής μαζί). Μην ξεχνάμε πως δεν γνωρίζουμε τι θα κάνει και με τους Έλληνες που δεν τους έδωσε χρόνο συμμετοχής. Θα δείξει το καλοκαίρι, αλλά αν κάνει πάλι κινήσεις παράλογες για τα δικά μου δεδομένα θα ακολουθήσω τον ίδιο δρόμο με φέτος αλλά με στοιχεία(από αγώνες) από την αρχή της περιόδου. Ελπίζω του χρόνου αν συνεχίσω να διαφωνώ να κάνουμε το 3 στα 3 και να έχουμε να συζητάμε ακόμη πιο πολλά.

      Δεν εννοούσα μα βρίσεις εμένα, αυτά τα αντέχω(μου τα γράφουν κάποιοι)!!! Η τελευταία γραμμή ήταν ο γενικός κανόνας του blog και όχι μόνο για την ανάρτηση αυτή. Όπως θα πρόσεξες δεν γράφω τόσο πολύ για το μπάσκετ, γιατί όπως με χαρακτήρισε κάποιος φίλος κάποτε είμαι «μπαλάκιας»(από την πολύωρη ενασχόληση με τα του ποδοσφαίρου). Αν οι ασόβαροι κάνουν κάτι καλό ή κάτι σωστό τότε θα οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε και να το γράψω, αλλά μέχρι να το κάνουν έεεεεεχει ακόμα...

      Διαγραφή