Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Πάντα στο νου σου να 'χεις την "Ιθάκη"(1 από 2)



Τι θέση έχει ο Αλεξανδρινός ποιητής και ο στίχος από το έργο του εδώ;
Είναι μεγάλη ιστορία και επειδή παίρνει δύο δρόμους θα την σπάσω σε δύο κομμάτια.

Ο Οδυσσέας μετά την νίκη στην Τροία και τον έλεγχο πλέον του κομβικού σημείου όπου βρισκόταν το πλούσιο αυτό βασίλειο δεν επέστρεψε γρήγορα στο δικό του βασίλειο, την Ιθάκη. Περιπλανήθηκε για πολλά χρόνια και πέρασε πολλές δοκιμασίες, με χαραγμένη στο μυαλό του όμως την επιστροφή στο νησί του.
Πάλι όμως δεν σας λέει τίποτα ο πρόλογος. Ο στόχος και η επιμονή σε συνδυασμό με την υπομονή για την επίτευξή του είναι η "Ιθάκη" του καθενός. Και αν κάποιοι γεννηθήκαμε χωρίς προβλήματα, μεγαλώσαμε χωρίς προβλήματα δεν σημαίνει πως αυτό ισχύει για όλους. Κάποιοι από τους συνανθρώπους μας γεννήθηκαν με κάποιο πρόβλημα και άλλοι το απέκτησαν στην πορεία. Η "Ιθάκη" αυτών των ανθρώπων είναι η έμπνευση του πρώτου μέρους. 

Αριστείδης Μακροδημήτρης, χάλκινο  στα 100 μέτρα ελεύθερο κατηγορίας S2 
Βλέποντας στην δημόσια τηλεόραση τους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου συνειδητοποιείς την θέληση και την αγάπη για αυτό που κάνουν αυτοί οι συνάνθρωποί μας. Ειδικά όταν κάποιος ακυρωθεί για κάποιο λόγο οι αντιδράσεις του είναι ακόμη πιο έντονες. Αισθάνεται πως ενώ πάτησε στην "Ιθάκη" δεν κατάφερε να την κατακτήσει. Δεν παλεύουν μόνο για το μετάλλιο, όχι πως δεν είναι σκοπός τους, αλλά η χαρά της συμμετοχής στους αγώνες είναι πραγματικά η "Ιθάκη" τους. Και επειδή πολλοί μπορεί να πονηρευτούν και να σκεφτούν πως ντόπα μπορεί να παίρνουν όλοι οι αθλητές, είτε με αναπηρία είτε χωρίς, να τους ενημερώσω πως όποιος έχει πάρει φάρμακα ή "συμπληρώματα" φαίνεται. Και αυτοί φαίνεται πως είναι καθαροί(πιθανότητα για το αντίθετο υπάρχει αλλά είναι πολύ μικρή).

Τελικά όσο δύσκολο και αν είναι το ταξίδι η "Ιθάκη" είναι αυτή που σου μένει. Αφήστε να λένε οι σύγχρονοι πως δεν μετρά ο προορισμός μα το ταξίδι.

Σημείωση: Στο 2ο μέρος η «Ιθάκη» για τον Παναθηναϊκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου