Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ο κόσμος χάνεται, οι Βρετανοί χτενίζονται και οι Σκοπιανοί μαλακ...νται


Και όμως τα καβούρια,οι αστακοί και οι γαρίδες... πονάνε!

Thursday, 17 January 2013 18:05
Όσοι ρίχνουν ένα καβούρι ή ένα αστακό ζωντανό στη φωτιά, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, καθώς μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα παρέχει νέες ενδείξεις ότι τα μαλακόστρακα (καβούρια, γαρίδες, αστακοί, καραβίδες) νιώθουν πόνο. Οι επιστήμονες ζητούν το θέμα να αντιμετωπισθεί πλέον πιο σοβαρά και να τεθούν από τις αρμόδιες Αρχές κανονισμοί προστασίας κατά τη μεταχείριση αυτών των ζώων, που έχουν την ατυχία να αποτελούν εκλεκτά εδέσματα για τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπομπ Έλγουντ της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου Κουίνς του Μπέλφαστ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πειραματικής βιολογίας "Journal of Experimental Biology", σύμφωνα με το BBC, έκαναν πειράματα με καβούρια, τα οποία υπέβαλαν σε μικρά ηλεκτρικά σοκ. Τα καβούρια αντιδρούσαν στις ηλεκτρικές εκκενώσεις και, επιπλέον, στη συνέχεια προσπαθούσαν να τις αποφύγουν. Προηγούμενες μελέτες με γαρίδες από τους ίδιους ερευνητές έχουν καταλήξει σε παρόμοιο συμπέρασμα, όσον αφορά το κατά πόσο αυτά τα ζώα αισθάνονται τον πόνο. Οι Βρετανοί επιστήμονες, για μια ακόμη φορά, καλούν την αλιευτική βιομηχανία, τον κλάδο εστίασης και τους καταναλωτές να αναθεωρήσουν τη συμπεριφορά τους απέναντι σε αυτά τα θαλάσσια είδη.

Ο πόνος είναι υποκειμενική εμπειρία και η μελέτη του στα ζώα, ειδικά στα ασπόνδυλα όπως τα καβούρια, ανέκαθεν δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Όμως το νέο ειδικά σχεδιασμένο πείραμα φαίνεται να δείχνει ότι τα μαλακόστρακα όντως πονάνε. Τα ζώα μάθαιναν από το δυσάρεστο ηλεκτρικό ερέθισμα και μετά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να το αποφύγουν, αναζητώντας καταφύγιο σε απόμερα μέρη. Οι Βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι όλα τα δεκάποδα μαλακόστρακα (συμπεριλαμβανομένων των αστακών και των καραβίδων) πονάνε, γι’ αυτό, όπως είπαν, πρέπει να υπάρξουν κανονισμοί προστασίας αυτών των ζώων από απαράδεκτες και επώδυνες πρακτικές, όπως π.χ. να κόβονται οι δαγκάνες από τα ζωντανά καβούρια και μετά αυτά να πετάγονται πάλι στο νερό. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) δήλωσε ότι ενώ ο Οργανισμός αναγνωρίζει πως τα ψάρια μπορούν να νιώσουν πόνο, στην περίπτωση των μαλακόστρακων δεν υπάρχει ανάλογη παραδοχή, καθώς, όπως είπε, το ζήτημα παραμένει υπό αμφισβήτηση και εξαρτάται από την ερμηνεία που δίνει κανείς στα στοιχεία των επιστημονικών ερευνών.

«Από φιλοσοφική άποψη είναι αδύνατο να αποδείξει κανείς με απόλυτο τρόπο ότι ένα ζώο νιώθει πόνο. Όμως υπάρχουν διάφορα κριτήρια που δείχνουν αν βιώνεται ή όχι πόνος. Δεν ξέρω τι γίνεται στο μυαλό ενός καβουριού. Όμως αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η όλη συμπεριφορά του ξεπερνά το απλό αντανακλαστικό και ταιριάζει με όλα τα κριτήρια του πόνου», σχολίασε ο καθηγητής Έλγουντ. Όπως είπε, η μελλοντική έρευνα θα αναζητήσει νέες αποδείξεις για το αίσθημα του πόνου, ψάχνοντας για ορμονικές και άλλες βιοχημικές αλλαγές στα μαλακόστρακα εξαιτίας του στρες που βιώνουν, όταν πονάνε.
  
Πηγή: ΑΜΠΕ

Έχω διαβάσει για διάφορες έρευνες και αν και δεν με ενθουσίασαν δεν μου δημιούργησαν τόση οργή όση αυτή η έρευνα. Βρετανοί επιστήμονες ερεύνησαν αν πονάνε τα καβούρια και οι αστακοί. Για μία τέτοια έρευνα δόθηκαν χιλιάδες ευρώ ή ακόμη καλύτερα χιλιάδες λίρες Αγγλίας για να μάθουμε κάτι που δεν θα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Αντίθετα αν αυτά τα χρήματα τα ξόδευαν για μία έρευνα πως θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν στην Αφρική ή πως θα μπορούσαν να έχουν πόσιμο νερό όλες οι περιοχές της γης θα ήταν πιο χρήσιμα. Ακόμη θα μπορούσαν να στείλουν υλικά και προϊόντα που χρησιμοποιούνται για να γίνεται πόσιμο(όσο μπορεί να γίνει) το νερό στην Αφρική πχ ειδικά καλαμάκια, θα μπορούσαν διαφορετικά να τα ξοδέψουν σε φάρμακα για τα παιδιά και τους ενήλικες που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά με προτεραιότητα πάλι την Αφρική, την Ασία και την Λατινική Αμερική.

Ξέχασα όμως πως σε αυτές τις περιοχές οι Αμερικανοί, οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και άλλοι «μεγάλοι» δεν επιδοτούν όλα τα παραπάνω αλλά τις ένοπλες συγκρούσεις. Οι καλοί αυτοί «φίλοι» των Ελλήνων δεν μένουν σε αυτά αλλά προωθούν και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Έτσι παίρνει θάρος κάθε θρασίμι και ξεστομίζει ότι θα έβγαζε ο κωλ...ς του. Έτσι βγήκε ο Υφυπ. Εξωτ. των MONKEYDONIANS Ζόραν Πέτροφ και μας ενημέρωσε πως οι Έλληνες βρεθήκαμε για πρώτη φορά στην «Μακεδονία του Αιγαίου» πριν από 100 χρόνια και από εκείνη την στιγμή καταδυναστεύουμε τους κατοίκους της περιοχής που διαμαρτύρονται όλο και λιγότερο γιατί είναι ευκολοπροσάρμοστοι.

Αυτή είναι έρευνα για να χρηματοδοτήσεις. Να αποδείξεις πως οι Έλληνες δεν ήμασταν παρόντες στη Μακεδονία ΜΑΣ. Πως ο Αριστοτέλης δεν γεννήθηκε στα Στάγειρα. Πως οι φουστανελάδες Σαρακατσαναίοι δεν υπήρξαν στη Μακεδονία και πριν την Επανάσταση του 1821 και πολλά άλλα. Δεν αναφέρω την περίπτωση του Μ.Αλεξάνδρου γιατί έχει κουράσει. Οι άνθρωποι το είπαν και το απέδειξαν, χωρίς απόδειξη, αφού του κάναμε 2, 3, 5 αγάλματα ήταν Σκοπιανός ή καλύτερα αυτοί είναι Μακεδόνες.

ΥΓ Δεν συμφωνώ στον βρασμό ή σε άλλο τρόπο μαγειρέματος κάποιου ζώου όταν αυτό είναι ακόμα στη ζωή αλλά δεν θεωρώ χρήσιμη την γνώση που παράχθηκε από την πιο πάνω έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου