Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

3/4/1996 - 3/4/2013 17 χρόνια μετά



Πάνε 17 χρόνια από εκείνο το φανταστικό βράδυ της 3ης Απριλίου του 1996. Μαγική χρονιά.
Δεν θα γράψω τι έγινε, όλοι το ξέρουμε. Θα γράψω πως το έζησα.

Τότε είχα σχεδόν τα μισά μου χρόνια. Στα 17 και μαθητής της Β λυκείου πήγαινα φροντιστήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Κάθε τετάρτη είχα 4ωρο και τις δύο τελευταίες ώρες είχα Φυσική. 

Ο καθηγητής(δεν θυμάμαι το όνομα του) ήταν άψογος στη συμπεριφορά του και εκτιμούσε πως αν και είχα δηλώσει την προτίμησή μου στην 4η δέσμη ασχολούμουν με το μάθημα του, ίσως πιο πολύ από κάθε άλλον μαθητή του. Όπως και τις προηγούμενες φορές που είχε αγώνα, έτσι και εκείνη την Τετάρτη, μπαίνοντας στην αίθουσα ήρθε να δει αν έχω λυμένες τις ασκήσεις και έπειτα να συνεχίσει με το υπόλοιπο τμήμα. Εύνοια; Όχι, όχι ακριβώς. Ήταν μία άτυπη συμφωνία ανάμεσα στο τμήμα ολόκληρο να με αφήνει να έχω το ακουστικό από το ραδιόφωνο και να ενημερώνω που και που για την εξέλιξη του παιχνιδιού. Έπρεπε να μην ακούω μόνο όταν έκανε παράδοση και εξηγούσε.

Από την αρχή της ημέρας όλοι μας είχαν σίγουρους για την ήττα. Μία ήττα που δεν ήρθε εκείνο το βράδυ αλλά δύο βδομάδες μετά. Ο Άγιαξ ξεκίνησε μία άγρια, μανιασμένη επίθεση και σφυροκοπούσε συνέχεια. Η φωνή του εκφωνητή με τρόμαζε, αλλά όσο το αποτέλεσμα ήταν στο 0-0 είχα την κρυφή ελπίδα πως ίσως δεν χάναμε. Ημίχρονο και ακόμη 0-0. Το μάθημα τελείωνε στις 11(ή 11 παρά 10) η τελευταία ενημέρωση που τους έκανα ήταν πάλι το 0-0. Μαζί με άλλους ανεβήκαμε την Αριστοτέλους και σταματήσαμε στο μαγαζί με τα ηλεκτρικά που ήταν λίγο μετά το Ολύμπιον. Δεν ήταν η πρώτη φορά που βλέπαμε έτσι το τελείωμα των παιχνιδιών. Μία παρέα από έφηβους να βλέπει αγώνα από τη βιτρίνα. Οι περισσότεροι ήταν μΠαόκια και ένας ή δύο Αρειανοί, ο μοναδικός Παναθηναϊκός, εγώ. Η ώρα περνούσε και φοβηθήκαμε μη χάσουμε το λεωφορείο της επιστροφής, το επόμενο θα ήταν μετά τα μεσάνυχτα και θα ήταν και το τελευταίο, έτσι συνεχίσαμε να προχωράμε προς την Εγνατία. Όπου υπήρχε τηλεόραση εμείς κλέβαμε και από 1-2 λεπτά για να δούμε. Φτάσαμε κοντά στην Εγνατία και για καλή μας τύχη το λεωφορείο αργούσε. Με τα ακουστικά του ραδιοφώνου στα αυτιά και την τηλεόραση να είναι λίγο πίσω χρονικά το «Γκοοοοοοοοοοοοοολ» που φώναξα «έσπασε» την ησυχία του δρόμου. Πλέον περίμενα μόνο να λήξει το παιχνίδι. Μετά τη λήξη ήθελα ο οδηγός να τρέχει όσο μπορεί για να προλάβω να δω στιγμιότυπα από το ματς και το γκολ σε όσο πιο πολλά replay μπορούσα. Από την υπερένταση σχεδόν δεν κοιμήθηκα και την επόμενη πήγα με το κασκόλ στα χέρια στο σχολείο. Αν και οι εποχή ήταν δύσκολη για όσους δεν ήταν μΠάοκ κανείς δεν είπε ούτε και σκέφτηκε να πει ή να κάνει κάτι. Δεν φοβήθηκαν τι θα μπορούσα να τους κάνω(τίποτα γιατί μπορούσαν να με βρουν μόνο) αλλά ήταν ο σεβασμός και η αγάπη για την καλή ομάδα που τιμά την Ελλάδα στην Ευρώπη.

17 χρόνια μετά η ανάμνηση μένει αναλλοίωτη αλλά πολλά έχουν αλλάξει...
Χρόνια πολλά αδέρφια.
Κριστόφ Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ



9 σχόλια:

  1. Αδελφε καλημερα. Περασαν 17 χρονια? Ημουν στην θεσσαλονικη , φοιτητης τοτε. Το παιχνιδι το εβλεπα στο σπιτι και οταν τους το καρφωσαμε εκλαιγα και χτυπαγα τον τοιχο . Ημουν μονος μου και δεν ηξερα που να παω να με καταλαβουν . Τελικα πηρα τους δρομους και γυρισα σπιτι το ξημερωμα σουρωμενος . Για μενα η κουρσα του τρενου ειναι για παντα στο μυαλο , πιο πολυ και απο το γκολ, γιατι οταν ξεκινησε να τρεχει , καταλαβα οτι κατι καλο θα γινει και μου αποτυπωθηκαν εντονα οι στιγμες πριν το γκολ.Τελικα οι αναμνησεις ειναι περιεργο πραγμα. Θυμαμε πιο εντονα τισ εκφρασεις των προσωπων μετα τα γκολ , παρα αυτα τα ιδια . Την καλημερα και την αγαπη μου , αδελφε . Οποιος θυμαται , εχει μελλον. lazycook.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβερή η κούρσα αλλά όσο τον έβλεπα πίστευα πως δεν θα έδινε ποτέ πάσα, όταν έδωσε την μπάλα στον Βαζέχα και η μπάλα πήρε εκείνη την γλυκιά τροχιά δεν περίμενα να το πει κάποιος άλλος.Ακόμη θυμάμαι τον Κριστόφ να σηκώνει τα χέρια στον αέρα και να μην πανηγυρίζει με τον γνωστό του τρόπο.

      Είναι πολλές οι αναμνήσεις από την ομάδα, κυρίως χαρούμενες. Το 1-0 του Σόουζα στο3-1 με τη Γιούβε ήμουν στην ευθεία και το σχολίαζα. Το 2-2 στον Ναό με την Ρεάλ και μετά με την φανέλα του συνδέσμου της Θεσσαλονίκης να μας δείχνουν όλα τα κανάλια(το ένα μετά το άλλο) για περίπου μισή ώρα να είμαστε έξω στο δρόμο και να τραγουδάμε χοροπηδώντας. Είχα μόλις συνέλθει από 3-4 μέρες με πυρετό και δεν είχα μείνει σπίτι αλλά στη Λεωφόρο.

      Ωραία χρόνια αδερφέ, φτιάχναμε αναμνήσεις για να τις έχουμε τώρα και να τις θυμόμαστε. Αν δεν κάνω λάθος εκείνη τη βδομάδα ήμασταν η κορυφαία ομάδα του πλανήτη και την Κυριακή είχαμε χάσει από τον Απόλλωνα Αθηνών.

      Όσο για την κατακλείδα σου, έχεις απόλυτο δίκιο, μόνο που τελευταία κάποιοι προσπαθούν να μας σβήσουν τη μνήμη. Να είσαι καλά αδερφέ μου και να περνάς καλύτερα. Ελπίζω να προλάβουμε να φτιάξουμε και άλλες ευχάριστες αναμνήσεις με την ομάδα μας.

      Διαγραφή
    2. Κάπως έτσι ήμασταν οι Παναθηναικοί σ' όλη την Ελλάδα εκείνες τις μέρες...Κι αν δεν με απατά η μνήμη μου, μια εβδομάδα περίπου αργότερα, σηκώναμε το 1ο ευρωπαικό αστέρι στον ουρανό του Παρισιού. Και διηγώντας τα να κλαις.....
      Όμως τότε ήμασταν σκλαβωμένοι!!!!Τι να λέμε όμως εμείς οι παλιοί Παναθηναικοί! Τώρα μιλάνε οι ελεύθεροι, με τις τόσες σελίδες ... δόξας σε μόνο 4 και κάτι χρόνια! Εχουμε εκτοξευτεί σε ... άλλο γαλαξία!

      Διαγραφή
  2. Χάσαμε 2-1 από τον Απόλλωνα... Respect στους Παναθηναϊκούς της Θεσσαλονίκης!!!
    Δυστυχώς σήμερα είμαστε όλοι σε μια αδικαιολόγητη-δικαιολογημένη νιρβάνα. Είναι ό,τι πιο αισχρό και προσβλητικό να συζητάμε για Νταμπίζα, Τσιώλη, Αναστασίου και κάθε άλλο αντίστοιχο.
    Ακόμη και ο Δώνης πρέπει να φάει ΑΚΥΡΟ από τώρα. Όταν δεν έχεις το μυαλό να καταλάβεις πως ό,τι και να γίνει, όσα χρόνια και να περάσουν, όπου και να πας ο κόσμος θα σε λατρεύει για εκείνη την κούρσα, για εκείνα τα χρόνια γενικά που φόραγες το τιμημένο ΤΡΙΦΥΛΛΙ και βάζεις και όρους το καλοκαίρι για να έρθεις, τότε φίλε Γιώργο Δώνη δεν μας κάνεις... Κάτσε να σε γελοιοποιούνε τα ΠΑΟΚια και τα χανούμια. Για εκεί είσαι ως προπονητής...
    Και κάτι άλλο ρε αδερφέ ΒΤΚ. Ποιος Τσιώλης??? Ο κοόυτς της μποροθρυλομάδας που αν είχε υποβιβαστεί πριν δύο χρονάκια βάσει βαθμολογίας, σήμερα θα ξαναέπαιζε στα τοπικά?? Ο Σάκης που κάθε τρεις και λίγο έγλειφε στο ΦΩΣ την αρχιστημένη γαυρομάδα???
    Για Νταμπίζα δεν σχολιάζω καν... Δεν αξίζει... Ακόμα και ο Αναστασίου δεν μου αρέσει... Ας μας πει ποιους παίκτες έφερε μαζί με τον βοηθό Τεν Κάτε και γενικά τι πρόσφερε τότε...
    Τα λέγαμε και πέρσι το καλοκαίρι, πως η κρίση στον Παναθηναϊκό θα ήταν και μια χρυσή ευκαιρία για να ξαναγυρίσει λίγο στις συναισθηματικές του ρίζες. Δηλαδή...
    Προπονητής και τεχνικός διευθυντής κάποιος ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ άνθρωπος και πάντα συμβατός με τις ρίζες, την κουλτούρα και το ήθος του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΜΑΣ. Όχι κάποιος πχ μεγάλος παλιός παίκτης που πλήγωσε την ομάδα ακόμη και με τις δηλώσεις του... Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο δίδυμο από τους ΧΟΥΑΝ ΡΑΜΟΝ ΡΟΤΣΑ και ΚΡΙΣΤΟΦ ΒΑΖΕΧΑ.
    Μετά... Παιδιά από τις Ακαδημίες και Έλληνες παίκτες κάποιας αξίας και κυρίως κάποιου επιπέδου μαζί με ξένους ποιότητας. Αντ'αυτών Φορναρόλι, Βελάσκες, Εσπάρθα, Κάιπερ κλπ.
    Μπάτζετ. Μειωμένο. Αυτοί κράτησαν ένα μπάτζετ στα 28 εκ ευρώ - κατά δήλωση του ΓΑΥΡΟΥ Αλαφούζου - για να είμαστε 6οι και εκτός Ευρώπης...
    Κόσμος και γήπεδο. Ήταν χρυσή ευκαιρία με καλές τιμές στα διαρκείας, Παναθηναϊκή καμπάνια και επιστροφή στη Λεωφόρο να γυρίσει ο κόσμος. Απέτυχαν γιατί αφήνουν ΟΛΟΙ τους - όλοι οι πρώην και νυν μέτοχοι - να υποβόσκει ο εμφύλιος και ο διχασμός. Ο λαός του Παναθηναϊκού έχει κριτήριο και αισθητήριο μαζί. Ακόμη και σε φάση "χειμερίας νάρκης" όπως βρίσκεται σήμερα.
    ΥΓ: Τουλάχιστον ο Τζίγγερ, ο Βγενόπουλος και ο Πατέρας δήλωναν και ήταν Παναθηναϊκοί πολύ πριν ασχοληθούν με την ομάδα ως παράγοντες. Και να μην το πιστεύει κανείς, μιλάνε τα γονίδια των προγόνων τους... Αυτός ο απιθανος τύπος που δήλωσε Παναθηναϊκός επί ΠΕΚ, τι δουλειά έχει εδώ σήμερα να μας μαυρίζει την ψυχή????????????????????????????????????????????????????????????
    disgo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αδερφέ μου σωστές οι παρατηρήσεις σου.
      Το θέμα με τον νέο τεχνικό και τον νέο τεχνικό διευθυντή(και γαμώ τις μόδες αυτή) το άκουσα το μεσημέρι λίγο πριν γυρίσω σπίτι. Γέλασα γιατί στην ΕΡΑ έβαλαν ερώτηση ποιος θα έρθει το καλοκαίρι.Θεωρώ πως είναι μεγάλη φούσκα τα ονόματα Τσιώλη και Νταμπίζα(γαύροι και οι δύο). Ο Δώνης είναι καλός για μικρότερου επιπέδου ομάδες και ο Αναστασίου για εμένα δεν μπορεί να κριθεί. Επί Τεν Κάτε δεν μπορώ να γνωρίζω τι παίκτες πρότεινε καθώς και τους Φαλκάο-Λεβαντόφσκι τους έκοψε ο ΛΕΒΕΝΤΟΜΑΛΑΚΑΣ που κυκλοφορούσε σαν κάγκουρας του 80 με τις τρίχες να φαίνονται από πουκάμισο.
      Το δίδυμο Χ.Ρ.Ρότσα-Κ.Βαζέχα μου αρέσει πολύ, χωρίς τεχνικό διευθυντή για να επιλέξουν αυτοί όποιους παίκτες θέλουν. Δυστυχώς όμως όπως όλα δείχνουν θα φύγουν και άλλοι(εκτός του Φουρλάνου) από τα «παιδιά» του Χ.Ρ.Ρότσα.
      Το πρόβλημά μου δεν είναι ο Αλ Αφ ο άφραγκος, αλλά όλοι όσοι τον στήριξαν και τον στηρίζουν(ΙΒΒ για την παραχώρηση των μετοχών, Α-μέτοχοι για την στήριξη, «οπαδοί» για την αβάντα πάντα με ανταλλάγματα-βλέπε σήμα) και οι συνέπειες των πράξεών τους. Εδώ ακόμη και σήμερα δεν μπορούν οι πιτσιρικάδες να καταλάβουν τη διαφορά της νίκης στο Άμστερνταμ από το διπλό στη Ρώμη. Νομίζουν πως είναι ίδιες και για αυτό φταίνε κάποιοι «καθοδηγητές».

      Για να δώσω και ένα παράδειγμα για το κακό που προκάλεσαν κάποιοι στα νέα παιδιά. Το '99 ο Αντόνιο Κόντε έγινε σύνθημα. Όταν το 2000 στο 3-1 πήγα να τον βρίσω για κάποιο φάουλ(21 τότε εγώ) γυρνάει ένας 30άρης και μου λέει "όχι τον Κόντε αγόρι μου, όχι αυτόν" ως δείγμα σεβασμού. Από τότε σπάνια έβρισα στο γήπεδο δικό μας παίκτη ή αντίπαλο, η εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα..

      Διαγραφή
    2. "Δεν ήτανε ο Φίλιππο Ιντζάγκι, δεν ήτανε ο Ζίνεντιν Ζιντάν... Ήταν ο Κόντε που στο παραπέντε ξενέρωσε τον Πειραιά... Σ'ευχαριστώ μεγάλη μου κυρία που "α-γά(π)ησες" τον Ολυμπιακό και έκανες μπουρδέλο το λιμάνι... Γ...................."
      Σίγουρα το θυμάσαι... Το τραγούδαγα για 3-4 χρόνια μετά... Χαχαχα!!!
      disgo

      Διαγραφή
    3. ...το λιμάνι..Αντόνιο σ'ευχαριστώ θυμάμαι και αυτή την εκδοχή.
      Από τα αγαπημένα μου, όπως και το «Ρομπέρτο που μπλοκάρεις πιο καλά; Αριστερά ή δεξιά;»(για την απόκρουση σαν τερματοφύλακας απέναντι στους gay)

      Διαγραφή
    4. Αδερφέ, επειδή δεν μου έρχεται τώρα... Τότε είχε βγει και ένα αντίστοιχο με τον "Κόντε"... Ήταν για τη Ζαλγκίρις Κάουνας και τη νίκη της επί του γαύρου στο f4. Το θυμάσαι?? Κουιζάκι για παλιούς Παναθηναϊκούς και με καλή μνήμη. ;)
      disgo

      Διαγραφή
    5. Όχι δεν το θυμάμαι. Αν το γνωρίζει κάποιος ας μας το θυμίσει.
      Αν δεν μπήκες στο mypanathinaikos, έχει νέο Γ.Γάκη*2 και νέο Σκεπτόμενο *3.

      Διαγραφή