Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

εισαγωγικά μαθήματα διοίκησης (μάθημα πρώτο)

Από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κάποιος φοιτητής πρώτου εξαμήνου είναι η Πυραμίδα του Μάσλοου. Ο Μάσλοου κατέταξε τις ανάγκες του ανθρώπου σε μία μορφή πυραμίδας από τις πιο βασικές, στις λιγότερο βασικές. Τι εννοώ θα το δούμε σε λίγο.

Επειδή είναι απαραίτητο να ορίσω για ποιο σύνολο ατόμων θα ασχοληθώ(καθώς δεν είναι όλα τα σύνολα ίδια) θα ασχοληθώ με τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού και σαν σύνολο ελέγχου θα έχω το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Η ομάδα(το σύνολο) ελέγχου, η Ελληνική κοινωνία, μέχρι και το 2008 είχε στο μεγαλύτερο μέρος της τοποθετήσει τον "εαυτό" της στην κορυφή ή στο δεύτερο σκαλί από την κορυφή. Σχεδόν κανείς δεν ενδιαφερόταν για τις φυσιολογικές ανάγκες(διαμονή, διατροφή, ένδυση), τις ανάγκες ασφάλειας ή την ανάγκη να ανήκει κάποιος σε κάποια "ομάδα" είτε μιλάμε για οικογένεια, σύντροφο, φίλους είτε για ευρύτερα κοινωνικά σύνολα(σύλλογοι, σωματεία,...). Οι περισσότεροι είχαν καλύψει αυτά τα τρία πρώτα επίπεδα αναγκών και στράφηκαν στα επόμενα δύο, άλλοι για να πετύχουν την αναγνώριση και να κερδίσουν τον σεβασμό και όσοι τα είχαν καταφέρει ενδιαφερόντουσαν για την αυτοπραγμάτωση. Από το 2009 και έπειτα οι καταστάσεις στην Ελλάδα έχουν αλλάξει δραματικά. Πλέον το 2012 οι περισσότεροι Έλληνες(μέλη του συνόλου ελέγχου) δυσκολεύονται να καλύψουν τις φυσιολογικές τους ανάγκες. Από πολλά σπίτια λείπει το φαγητό, η θέρμανση και τα ρούχα ή τα παπούτσια(πλέον η επιδιόρθωση ρούχων και παπουτσιών έχει πάρει τη θέση της αγοράς νέων). Αυτά για το σύνολο ελέγχου.

Από την άλλη πλευρά έχουμε την ομάδα του Παναθηναϊκού. Όπως όλοι οι Έλληνες και οι Ξένοι κάτοικοι της χώρας επηρεάστηκαν και αυτοί από την κρίση. Αλήθεια όμως πόσο τους επηρέασε αυτούς η κρίση; Βγάζοντας εκτός συνόλου τα νέα παιδιά που ήρθαν από τις ακαδημίες και έχουν πολύ μικρά συμβόλαια θα εξετάσουμε τους υπόλοιπους. Μήπως λείπουν το σπίτι, τα τρόφιμα, τα ρούχα ή τα παπούτσια από κάποιον; Μήπως δεν αισθάνεται ασφαλής; Μήπως δεν έχει πλέον φίλους, κοπέλα ή συγγενείς; Άρα φτάνουμε στα δύο υψηλότερα επίπεδα. Αυτά κάποιοι τα έχουν κατακτήσει και κάποιοι όχι. Τι εννοώ; Ο προπονητής μας(τι γράφω και δεν καίγεται το laptop) έχει πάρει πρωτάθλημα με την Πόρτο και θεωρείται γνώστης-δάσκαλος του ποδοσφαίρου, άρα κάλυψε το προτελευταίο και εργάζεται σκληρά(Ακόμη και στον πάγκο) για να πετύχει το τελευταίο, την αυτοπραγμάτωση. Ποιοι είμαστε όλοι εμείς που θα του ζητήσουμε να ασχοληθεί και λίγο με την ομάδα ή να μας αδειάσει την γωνιά; Που βρισκόμαστε στην πυραμίδα;. Αντίστοιχες συμπεριφορές είχαν ή και έχουν οι Κατσουράνης, Σεϊταρίδης, Καραγκούνης, Νίνης, Σπυρόπουλος, Μπουμσόνγκ, Λέτο(είπαμε τον γουστάρω σαν παίκτη αλλά αυτός ευθύνεται που δεν εγχειρίστηκε όταν έπρεπε και τώρα δεν δέχεται ούτε συζήτηση για μείωση). Δεν συμπεριλαμβάνω τον Βύντρα καθώς την εποχή των υψηλών συμβολαίων και των χρημάτων που σπαταλήθηκαν σε άμπαλους αυτός είχε ένα χαμηλό συμβόλαιο και μόλις έκανε το «καλό» του συμβόλαιο η ομάδα ξέμεινε από ρευστό.

Πριν αναλύσουμε την ομάδα ελέγχου ας δούμε κάποια όμοια σύνολα με αυτό το σύνολο που εξετάζουμε. Αλήθεια ρε μαγκίτες, με τι ποσά αμείβεται ο γαυροΠαπαδόπουλος του Πανθρακικού και οι συμπαίκτες του; Οι παίκτες του ΠΑΣ, του Αστέρα, του Ατρόμητου, του Άρη, του Όφη και της Μάριμπορ; Μήπως τα ποσά που αξιώνετε να παίρνετε στην ώρα σας είναι πολλαπλάσια της προσφοράς σας; Μήπως δεν προσφέρετε τίποτα και θέλετε να μόνο να αμείβεστε;

Για να πάρει στα χέρια της μία οικογένεια 100.000€(ένα χαμηλό συμβόλαιο) πόσα χρόνια πρέπει να εργάζεται ο ένας ή και οι δύο γονείς; Ξέρετε πόσα χρήματα μένουν σε ένα σπίτι από ένα μισθό των 700€ αν αφαιρέσετε το ενοίκιο, τους λογαριασμούς, τα έξοδα για το σχολείο και το φροντιστήριο ξένων γλωσσών, τα εισιτήρια των ΜΜΜ και κάποιο έκτακτο έξοδο(πάντα κάτι απρόοπτο θα συμβεί); Αν μένει κάτι είναι η διατροφή της οικογένειας. Και έχετε το θράσος όλοι εσείς να μιλάτε πως δεν πήρατε τη δόση σας στην ώρα της. Τι είστε ρε σεις; Πρεζάκια που ψάχνουν την ηρώ; Τα χρήματα που έχετε πάρει είναι προκλητικά πολλά για τον κάθε Έλληνα που, γαμώ την πουτάνα μου, αντί να κλωτσάει μία μπάλα στρώθηκε διάβασε και σπούδασε. Όλα αυτά για να αμείβεται με 700€ και αν τα βρει και αυτά τα 700 και δεν του δώσουν 500€. Αλήθεια είστε κουρασμένοι με το ένα ή με τα δύο παιχνίδια την εβδομάδα; Ρωτήστε τον εργάτη(πολλές φορές απόφοιτο πανεπιστημίου) που δουλεύει 12ωρο και πληρώνεται γαι 8ωρο τι θα πει κούραση. Ρωτήστε ποιος κάνει μασάζ σε έναν σιδερά που καίγεται το καλοκαίρι και ξεπαγιάζει τον χειμώνα στην οικοδομή και δεν μιλάει γιατί η οικοδομική δραστηριότητα σχεδόν δεν υπάρχει. Άντε μου και στον αγύριστο όλοι εσείς κακομαθημένοι, αλλά ποιος να σας μιλήσει. Έτσι;

Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Όταν ο Γόντικας τα έπαιρνε χοντρά για να μας δείχνει την αφεντομουτσουνάρα του πως θα έκανε κριτική στους παίκτες και τον προπονητή; Όταν οι σύμβουλοι του Αλαφούζου και ο κάθε τυχάρπαστος γλύφτης που δεν ίδρωσε ποτέ παίρνουν ένα παχυλό μισθό ποιος θα μιλήσει στους παίκτες και τον προπονητή; Ειλικρινά πρώτη φορά βλέπω επιχειρηματία να έχει άγνοια διοίκησης, εκτός αν ΕΚΤΕΛΕΙ ΔΙΑΤΑΓΕΣ.
Δεν τα βγάζω εγώ τα συμπεράσματα αλλά ο Μάσλοου.

2 σχόλια:

  1. α) maslow rules :p και τον μαθαίνουν και εύκολα-λόγω πυραμίδας-οι μαθητές της Γ Λυκείου
    β) υπάρχουν κακες γλώσσες που λένε ότι πρόβλημα διοίκησης έχουν και η καθημερινή και ο σκάι. ακόμα κι αν δεν είχανε, όμως, κάτι μού λέει ότι ο μάσλοου θα έβγαζε τα ίδια συμπεράσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αδερφέ.

      Τα παιδιά τον μαθαίνουν τώρα εύκολα, όπως και την ορθογραφία, αλλά τα "παππούδια" δεν ξέρω αν μπορούν να δεχθούν νέα γνώση.
      Όσο για τις κακές γλώσσες, θα παρατηρήσω πως όλη η Ελλάδα έχει πρόβλημα αλλά κάποιοι από το "σ'ναφ'" του "Ούζου" παρουσιάζουν στοχευμένους μόνο «οργανισμούς».

      Καταραμένε Μάσλοου, μας δίνεις αφορμή για σχολιασμό σε «Άγιους» ανθρώπους...!!!

      Διαγραφή