Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Ιωάννης Μεταξάς 28-10-1940

από το http://ioannismetaxasgr.blogspot.gr
Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά για την ιστορική αυτή στιγμή του Έθνους, την τελευταία φορά που οι Έλληνες αισθάνθηκαν υπερήφανοι για τον ηγέτη τους. Θα μπορούσα να γράψω σελίδες ολόκληρες για το ιστορικό ΟΧΙ. Ένα ΟΧΙ που ακούστηκε παντού στην Ευρώπη και ξεπέρασε τα γεωγραφικά της όρια.

Στο ημερολόγιο του ο Ιωάννης Μεταξάς γράφει:
28 Οκτωβρίου, Δευτέρα
Νύκτα στις τρείς με ξυπνούν, ο Τραυλός. Έρχεται ο Grazzi. -Πόλεμος! -Ζητώ αμέσως Νικολούδη, Μαυρουδή. -Αναφέρω Bασιλέα. -Καλώ Πάλαιρετ και ζητώ βοήθειαν Αγγλίας. -Κατεβαίνω 5 Υπουργικόν Συμβούλιον. Όλοι πιστοί και Μαυρουδής. -Όλοι πλην Κύρου. -Βασιλεύς. Περιφορά μαζί του. Φανατισμός του λαού αφάνταστος. -Μάχαι εις σύνορα Ηπείρου. -Βομβαρδισμοί. Σειρήνες. - Αρχίζουμε να τακτοποιούμεθα.
Ο Θεός βοηθός!!  

Αυτό που δεν έγραψε ήταν ποιους έπρεπε να βοηθήσει ο Θεός. Δεν ξεχνώ τη φράση του Γέρου του Μοριά, «οι Έλληνες ακόμα και στους Θεούς όρθιοι μιλάνε». Ο Θεός έπρεπε να βοηθήσει τους Ιταλούς και μια σταλιά τους Έλληνες(με τους Γερμανούς).

Το αίτημα των Ιταλών μετέφερε ο Ιταλός πρέσβης,  Εμμανουέλε Γκράτσι.
"Μόλις καθίσαμε του είπα ότι η Κυβέρνηση μου είχε αναθέσει να του κάμω μια άκρως επείγουσα ανακοίνωση και χωρίς άλλα λόγια του έδωσα το κείμενο. Ο Μεταξάς άρχισε να διαβάζει. Τα χέρια του κρατούσαν το χαρτί έτρεμαν ελαφρά και μέσα από τα γυαλιά του έβλεπα τα μάτια να βουρκώνουν, όπως συνήθιζε όταν ήταν συγκινημένος. Όταν τελείωσε την ανάγνωση, με κοίταξε κατά πρόσωπο και μου είπε με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή
"Allors c' est la guerre" (Επομένως έχουμε πόλεμο)."
"Ο Μεταξάς δεν μου απήντησε. Με συνόδευσε στην έξοδο υπηρεσίας από την οποίαν είχα μπεί πριν από ένα τέταρτο και ήμασταν στο κατώφλι μου είπε χωρίς να αναπτύξει περισσότερο την σκέψη του, "Vous etes les plus forts..." (Είσαστε πιό δυνατοί) με φωνή αυτή τη φορά βαθιά αλλοιωμένη. Με τη σειρά μου δεν ήξερα τι να απαντήσω στα λόγια αυτά και στην βαθειά λύπη που τα δονούσε. Νομίζω δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο, ο οποίος τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του να μην αισθάνθηκε απέχθεια για το επάγγελμα του. Αν στην μακρά σταδιοδρομία μου στην υπηρεσία του κράτους υπήρξε ποτέ μια στιγμή κατά την οποίαν εμίσησα το δικό μου, μια στιγμή κατά την οποίαν το καθήκον του αξιώματός μου μου φάνηκε σταυρός όχι μόνο θλιβερός αλλά και ταπεινωτικός, η στιγμή αυτή ήταν όταν άκουσα εκείνα τα λόγια του πρόφερε ο πρεσβύτης εκείνος, που είχε καταναλώσει ολόκληρη την ζωή του αγωνιζόμενος και υποφέροντας για την χώρα του και τους βασιλείς του και που και κατά την υπέρτατη εκείνη στιγμή, προτιμούσε να διαλέξει για την πατρίδα του τον δρόμο της θυσίας και όχι τον δρόμο της ατιμώσεως. Υποκλίθηκα μπροστά του με τον βαθύτερο σεβασμό και βγήκα από το σπίτι του."

Λίγες ώρες μετά, το πρωί της 28ης Οκτωβρίου ο Ιωάννης Μεταξάς απευθύνεται στον Ελληνικό μέσω ραδιοφώνου.
"28η Οκτωβρίου 1940
Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν δια την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηρά ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Ελληνες, μου εξήτησε σήμερον την 3ης πρωινήν την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους, κατά την ίδιαν αυτής βούλησιν, και μου ανεκοίνωσεν ότι προς κατάληψιν αυτών, η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζεν την 6η πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ' εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο, ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας εναντίον της Ελλάδος.
Τώρα θα αποδείξωμεν εαν πράγματι έιμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Ολον το Εθνος ας εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε δια την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας και τας ιεράς παραδόσεις μας. Νυν υπέρ πάντων ο αγών."

Ο Ιωάννης Μεταξάς είπε ένα τεράστιο ΟΧΙ αλλά πιο σημαντικό από το όχι ήταν το μυαλό και η διορατικότητα αυτού του ηγέτη. Από το 1936 που ανέλαβε την εξουσία, πρώτα σαν πρωθυπουργός και έπειτα σαν δικτάτορας, θέλησε να ενισχύσει στρατιωτικά την χώρα. Οργάνωσε μία σειρά από οχυρά(τα οχυρά της γραμμής Μεταξά) αλλά δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει. Θέλησε να φτιάξει αεροπορία αλλά οι Άγγλοι δεν ήταν συνεπείς στην παράδοση των αεροπλάνων. Οργάνωσε τον στρατό, ετοίμασε σχέδια και εκμεταλλεύτηκε στο μέγιστο τις σπουδές του στην Γερμανική Ακαδημία Πολέμου(είχε αποφοιτήσει με άριστα).
Θεέ μου δεν του έδωσες λίγους μήνες ακόμα, αλλά έτσι που μας δοκίμασες μας ύψωσες στα ουράνια.

Κλείνοντας να καταθέσω κάτι που με εκφράζει απόλυτα. Ο Ι.Μεταξάς, ο Ι.Δραγούμης και μερικοί ακόμη είναι τα πρότυπα των Ελλήνων Εθνικιστών που εγώ έχω στο μυαλό μου. Μιας και το νόημα του ΟΧΙ ήταν η αντίσταση σε ΦΑΣΙΣΤΕΣ και ΝΑΖΙ, το ΟΧΙ το είπε ΕΛΛΗΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΗΓΕΤΗΣ. Και για να σας προλάβω, ήταν δικτάτωρ, είχε επιβάλει λογοκρισία και υπήρχε μία σχετική ανελευθερία. Οι αποφάσεις του όμως είχαν πάντα γνώμονα το καλό της ΠΑΤΡΙΔΟΣ. Αντίθετα με αυτόν από το 1974 και έπειτα οι «Δημοκρατικά» εκλεγμένοι «ηγέτες» του Ελληνικού κράτους μας έχουν φλομώσει στην ελευθερία και φροντίζουν για το κοινό(τους) συμφέρον. Ειδικά τα τελευταία χρόνια η ελευθερία είναι το κύριο μέλημά τους καθώς και τα θέματα εργασίας(δεν θα αναφερθώ για τους νόμους περί δικαιωμάτων στην εργασία που ψηφίστηκαν επί των ημερών του Ι.Μεταξά). Αν με αποκαλέσει κάποιος ΦΑΣΙΣΤΑ ή ΝΑΖΙ τότε σε αντίθεση με τον ΓΓ της Χρυσής Αυγής εγώ θίγομαι. Αγαπώ την πατρίδα μου και το έθνος μου, ένα έθνος που με έκανε υπερήφανο τόσα χρόνια και κάποιοι πολιτικοί φροντίζουν να με κάνουν να ντρέπομαι που λέγομαι Έλληνας. Αν τις ημέρες εκείνες είχαμε τον «Κινέζο», τον «χαζό», τον «τραπεζίτη» ή τον «συμφοιτητή του χαζού» για πρωθυπουργό θα έλεγαν ΝΑΙ δίχως δεύτερη σκέψη.

Πέρα από τον Ι.Μεταξά ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ σε όσους έδωσαν τη ζωή τους και σε όσους πολέμησαν εκείνα τα χρόνια, θαμμένους και άθαφτους στα Αλβανικά βουνά. ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ στον ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ του έπους του 40 που πολέμησε κόντρα σε κάθε αντιξοότητα, με ελάχιστα εφόδια και χωρίς ανέσεις. Στον ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ που δεν γύρισε στην πατρίδα αλλά έμεινε "εκεί"(περίπου 5000 νεκροί στρατιώτες Έλληνες δεν "γύρισαν "ποτέ στην πατρίδα). Στον ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ που μπορεί να μην σκοτώθηκε αλλά σημαδεύτηκε για όλη του τη ζωή, χάνοντας κάποιο άκρο του, το μάτι του ή με άλλους σοβαρούς τραυματισμούς. Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΙΜΗΣ "ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ" περιμένει νέους κατόχους, όχι απαραίτητα να πεθάνουν από το κρύο αλλά να «πολεμήσουν» τον νέο κατακτητή και τους νέους δοσίλογους.

ΥΓ Πολύ ωραία εκπομπή η σημερινή "Μηχανή του χρόνου" στη ΝΕΤ με θέμα το ύψωμα 731. Όποιος δεν την είδε μπορεί να την δει εδώ http://www.ert.gr/webtv/net/item/8202-O-Moysolini-kai-h-thrylikh-machh-sto-ypswma-731-27-10-2012#.UIwfu8WXtLY

Η εικόνα από το ημερολόγιο του Ι.Μεταξά, το κείμενο του ημερολογίου, τα αποσπάσματα του Εμμανουέλε Γκράτσι και το διάγγελμα του Ι.Μεταξά απόραδιοφώνου την 28η Οκτωβρίου 1940 είναι από το http://ioannismetaxasgr.blogspot.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου