Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Η ιστορία με το βάτραχο στην Ελληνική κοινωνία


Φανταστείτε μια κατσαρόλα γεμάτη κρύο νερό, μέσα στο οποίο κολυμπά ανέμελα, ένα βατραχάκι.
Κάτω από την κατσαρόλα, ανάβετε μια μικρή φωτιά και το νερό, αρχίζει να ζεσταίνεται πολύ σιγά.
Το νερό, σιγά σιγή γίνεται χλιαρό και το βατραχάκι, βρίσκοντας το μάλλον ευχάριστο, συνεχίζει να κολυμπά χαρούμενο. Η θερμοκρασία του νερού συνεχίζει να ανεβαίνει.
Τώρα το νερό είναι πιο ζεστό, από ό,τι το βατραχάκι θα θεωρούσε ευχάριστο, αισθάνεται λίγο κουρασμένο, αλλά παρ’ όλα ταύτα δεν αισθάνεται κανέναν φόβο. Τώρα το νερό είναι πραγματικά ζεστό και το βατραχάκι αρχίζει να αισθάνεται δυσάρεστο, αλλά είναι εξουθενωμένο. Γι’ αυτό το λόγο, υπομένει και δεν αντιδρά.
Η θερμοκρασία συνεχίζει να ανεβαίνει, έως ότου, το βατραχάκι καταλήξει να βράσει και ως εκ τούτου, να πεθάνει. Εάν έριχναν το ίδιο βατραχάκι κατ’ ευθείαν σε νερό θερμοκρασίας 50 βαθμών, με μια εκτίναξη των ποδιών του, θα είχε πηδήξει αμέσως έξω από την κατσαρόλα!

Το ίδιο βιώνει η Ελληνική κοινωνία με τις Κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Μετά την κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή, που παρά τις αγαθές προθέσεις του ίδιου και κάποιων ακόμη μελών της δεν κατάφερε να ξεπεράσει τους σκοπέλους που της έβαζαν κάποιοι εκ των έσω, οι επόμενες κυβερνήσεις δρουν με άκρως μαφιόζικο τρόπο.  "ή εμείς ή το ΧΑΟΣ" είναι η φράση που ακούμε από τον Α.Σαμαρά και πριν από αυτόν από τον ΓΑΠ. Δεν κατάλαβα δηλαδή τι έγινε όταν δεν ξαναπήρε την πρωτιά το ΠΑΣΟΚ και δεν μας κυβέρνησε σαν πρώτο κόμμα από τον Ιούνη; Τι διαφορετικό μας προσέφερε η Ν.Δ. και ο Α.Σαμαράς με την κυβέρνηση συνεργασίας που έκανε; Άλλαξε κάτι; Έκανε πράξη την υπόσχεση για ανάπτυξη και την διακοπή της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ; Αντίθετα με όσα έλεγε και υποσχόταν στον κόσμο συνέχισε τα ίδια τραγικά λάθη με μπροστάρη τον κ.Στουρνάρα. Αυξάνετε τους φόρους, είτε άμεσους είτε έμμεσους, ευνοείτε μόνο τους βιομηχάνους, τους καναλάρχες, τους εφοπλιστές και τους μεγαλοεργολάβους. Αλήθεια πόσοι είναι όλοι αυτοί; Πόσοι ακόμη είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν τους άγγιξαν οι μειώσεις μισθών γιατί μπήκαν από το 1981 ως το 1989; Οι υπόλοιποι είμαστε περισσότεροι και θα μας βρείτε απέναντί σας.

Θα μας βρείτε απέναντί σας όταν σταματήσουν οι μεγαλύτερες ηλικίες να τρομάζουν από τα ψευτοδιλήμματα που τους βάζετε. Όταν όλοι σταματήσουν να τρώνε το «τυράκι», που τους σερβίρετε, πως θα τους κόψετε τα πάντα για να περικόψετε στο τέλος κάτι λιγότερο και να είναι όλοι ευχαριστημένοι που ο καλός υπουργός και η καλή Κυβέρνηση προσπαθεί πολύ για να μην πάθουμε τα χειρότερα. Αν όμως σε όλους αυτούς, που ξεχνάνε τι είχαν πριν τέσσερα μόλις χρόνια, τους λέγανε πως το 2013 θα τους βρει πολύ φτωχότερους και με πολύ λιγότερα εργασιακά δικαιώματα όλοι θα λέγανε πως δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί θα γίνει επανάσταση. Η επανάσταση δεν έγινε ποτέ και όλοι ζούνε πλέον πιο δυστυχισμένοι και λιγότερο δυνατοί, κυρίως ψυχολογικά, για να αντιδράσουν. Έρχεται ο χειμώνας και έρχονται και νέα μέτρα, νέες αυξήσεις σε τιμολόγια και τιμές και κανένας έλεγχος της αγοράς από τους μηχανισμούς. Εδώ κολλάει η φράση «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε και όλοι οι υπόλοιποι να πάνε να γαμηθούν» που την έχουν μετατρέψει σε «η Κυβέρνηση(τα κόμματά της) και όσοι την βοήθησαν να κερδάνε και όλοι οι υπόλοιποι να πάνε να γαμηθούν».

Δεν είναι δύσκολη η μεταστροφή της άσχημης κατάστασης, αλλά υπάρχει κάτι που πρέπει να γίνει, αρκεί να πιστέψουν όλοι σε αυτή την ανατροπή της κατάστασης. Να μην δρουν όλοι μοιρολατρικά, κανείς δεν γράφει για εμάς την μοίρα. Μόνοι μας καθορίζουμε το μέλλον μας και την πορεία μας, αν θα είμαστε προσκυνημένοι ή αν θα είμαστε περήφανοι που δεν σκύψαμε το κεφάλι. Ποτέ δεν είναι αργά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου