Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Ανεξαρτησία της Κρήτης, ένα κακόγουστο αστείο

Ζώντας τις προηγούμενες ημέρες σε ένα σπίτι παρέα με τρεις συναδέλφους δεν γίνεται να μην μιλήσουμε και για τις περιοχές που καταγόμαστε ο καθένας. Το ενδιαφέρον σε εμένα κέντρισε η Κρήτη που κατάγεται ο "μικρός" της παρέας. Πέρα από το γεγονός πως οι κάτοικοι του Ηρακλείου δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις με τους Χανιώτες θέμα συζήτησης ήταν και η κατάσταση της Κρήτης και το θέμα της "Κρητικής Ανεξαρτησίας".

Η άποψή του, πως δεν θα γίνει τίποτα, είναι και η δική μου αλλά εγώ είχα θέληση να μάθω παραπάνω. Να μάθω τι λένε οι Κρητικοί που υποστηρίζουν την Ανεξαρτησία και μου απάντησε. «Στην Κρήτη έχουμε ένα από τα τρία μεγαλύτερα λιμάνια της Ελλάδας και μάλιστα το πιο κομβικό. Είμαστε αυτάρκεις σε όλα. Φρούτα, λαχανικά, κρέατα, νερό. Έχουμε την καλύτερη θέση που θα μπορούσε να υπάρχει. Πως θέλεις να μην βγουν και να ζητάνε κάποιοι την ανεξαρτησία, ειδικά αν είναι καθοδηγούμενοι;» Σωστά τα λέει ο Κρητικός, η Κρήτη ελέγχει με την θέση της τρεις ηπείρους, Ευρώπη, Ασία και Αφρική, καθώς και το θαλάσσιο πέρασμα της Μεσογείου, από και προς την διώρυγα του Σουέζ. 

Στην Ελληνική πολιτική της περιόδου εκείνης που ακολούθησε τον απελευθερωτικό αγώνα από από τον Οθωμανικό ζυγό έγιναν πολλά λάθη τα οποία θα κληθούμε να διαχειριστούμε πλέον στο παρόν και στο μέλλον. Ένα από αυτά τα λάθη ήταν και η υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου(30-5-1913 , έγινε για τον τερματισμό του Α΄ Βαλκανικού πολέμου, ακολούθησαν και διμερείς συνθήκες) με αυτούς τους όρους. Δηλαδή οι Κρητικοί δεν ήταν Έλληνες και θα ενώνονταν με την Ελλάδα για 100 χρόνια μόνο; Δεν είναι ίδια περίπτωση με τις Αγγλικές αποικίες, εδώ είχαμε Έλληνες που ελευθερώθηκαν από τους Τούρκους και στις δύο περιπτώσεις. Η Κρήτη είχε αποκτήσει την «αυτονομία» της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά πάντα υπό τον έλεγχο των Μεγάλων Δυνάμεων. Είχε πρωτεύουσα(Χανιά), σημαία(υποταγής στο Σουλτάνο), σύνταγμα, βουλή, νόμισμα και ότι θα μπορούσε να έχει ένα κράτος. Αυτό που δεν είχε είναι αυτόνομη διακυβέρνηση, οι Μεγάκες Δυνάμεις συμμετείχαν στην διακυβέρνηση του νησιού και είχαν τον πρώτο λόγο απέναντι στους ντόπιους. Μπορούσαν να παύσουν και να ζητήσουν να ξανασυσταθεί το συμβούλιο των Κρητών αν αυτοί έκριναν πως έπρεπε.  Οι σχέσεις με κράτη και γενικά η εξωτερική πολιτική ήταν πάλι υπό την αυστηρή επίβλεψη των Μεγάλων Δυνάμεων. Ουσιαστικά δεν υπήρχε αυτονομία αλλά κάποια επιπλέον προνόμια από τον Σουλτάνο. Ο Σουλτάνος που όμως φανέρωνε την κυριαρχία του με την σημαία που είχε η Κρητική Πολιτεία, το αστέρι σε κόκκινο φόντο στο πάνω αριστερό τεταρτημόριο χαρακτήριζε την υποταγή της Κρητικής Πολιτείας. Βέβαια αυτή η υποταγή στον Σουλτάνο ήταν αυτό που δεν δέχτηκαν ποτέ οι Κρήτες και δεν θεώρησαν «δική τους» τη σημαία-έκτρωμα που επινόησαν οι Ευρωπαίοι. Δεν υπήρξε ποτέ ως λάβαρο σε χέρια Κρητών καθώς δεν τους άρμοζε η υποταγή στους Οθωμανούς.

Από το 1912 και την Συνθήκη του Λονδίνου μέχρι σήμερα δεν είναι λίγες οι φορές που ξένοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις και να οδηγήσουν την Κρήτη σε κινήσεις αυτονομιστικές και ανεξαρτησίας. Οι Άγγλοι και οι Ισραηλινοί που το επεδίωξαν δεν είδαν τους κόπους τους να έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Οι Κρητικοί ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ και θα ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ Έλληνες. Αυτό λένε, αυτό πιστεύουν και αυτό θα πράξουν. Κινήσεις όπως αυτές σε ποδοσφαιρικά γήπεδα ή από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ή αεροπορικές θα πέσουν στο κενό και οι οργανωτές τους θα μείνουν με την όρεξη.

ΥΓ Δεν έβαλα φωτογραφία το «κωλόπανο» και θα επιθυμούσα αν κάποιος το αναδημοσιεύσει να μην το βάλει ούτε και εκείνος. Δεν προσκυνάω κανένα Σουλτάνο, ούτε η Κρήτη προσκυνά και ομοίως  κανένας ΕΛΛΗΝΑΣ δεν τους προσκυνά τους Τούρκους.

1 σχόλιο:

  1. Υπάρχουν πολλές σελίδες που αναφέρουν αναλυτικά τις προσπάθειες Άγγλων και Ισραηλινών για ανεξαρτησία της Κρήτης καθώς και εξίσου πολλές που αναφέρουν για τον πλούτο σε υδρογονάνθρακες που κρύβει η θάλασσα γύρω από την Κρήτη. Επειδή όλα αυτά τα έχουμε διαβάσει και έχουμε μελετήσει πολλές φορές θεώρησα σκόπιμο να μην τα βάλω και εγώ στο κείμενο της ανάρτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή