Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Αφού δεν μπορείτε ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΤΑ (ή αλλιώς Θάσος μέρος β)


Βρισκόμενος στο νησί της Θάσου για λόγους επαγγελματικούς της συζύγου μου σκέφτηκα πως την ώρα που αυτή είχε επαγγελματικά ραντεβού εγώ αντί να πιω ένα καφέ και να σπαταλήσω άσκοπα τον χρόνο αναμονής να γυρίσω όσους αρχαιολογικούς χώρους μπορούσα. Άλλη φορά θα το σκεφτώ καλύτερα.

Όσοι βρεθούν στον Λιμένα της Θάσου και σταματήσουν στο Δημαρχείο θα διαπιστώσουν πως είναι στο κέντρο από αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους. Το Νότιο τείχος, η Πύλη του Δία και της Ήρας είναι ενδεικτικά δύο από αυτούς. Αλλά και που έχουν αρχαία μνημεία τι τα κάνουν; Μην το σκέφτεστε καθόλου, τα έχουν για να εξοργίζουν κάποιους τύπους σαν εμένα. Αρχαία παρατημένα, χωρίς πληροφορίες, χωρίς φύλαξη, παρέα με σκουπίδια και κάποια μπάζα, ενώ τα φυτά και τα χόρτα έχουν σκεπάσει πολλά από αυτά. Άλλοι λαοί θα σκότωναν για να έχουν ένα από αυτά και εσείς(οι τοπική ηγεσία) που τα έχετε όλα αυτά τα αφήνετε στο έλεος του καιρού και των «ανθρώπων»;

Δικαιολογημένα θυμώνουμε με τους Άγγλους που εξαιτίας ενός ΚΛΕΦΤΗ πόρδου λόρδου, του Έλγιν, έχουν τμήματα του Παρθενώνα. Δικαιολογημένα απορούμε γιατί η κληρονομιά μας βρίσκετε στον Λούβρο(μέρος από τη Νίκη της Σαμοθράκης). Με τους εαυτούς μας πότε θα θυμώσουμε; Θέλετε γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν πάει να δουν τα αρχαία της περιοχής τους; Είτε γιατί μας ενδιαφέρει πως θα μπουν κάποιοι σε θέσεις που θα κάθονται και δεν θα κάνουν τίποτα, είτε γιατί δεν ξέρουμε την αξία του αρχαιολογικού/ιστορικού/πολιτισμικού τουρισμού είμαστε ευχαριστημένοι που δεν δαπανούνται χρήματα σε «αρχαιολογίες και βλακείες». Έτσι και οι πρώτοι συμβασιούχοι για την συντήρηση και τον καλλωπισμό των αρχαιολογικών χώρων προσλήφθηκαν τέλος Ιουλίου. Μα τέλος Ιουλίου είναι ακόμα άνοιξη στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι αργεί και οι τουρίστες δεν έχουν πατήσει στο νησί. Έτσι 3-4 άτομα μέσα στην ζέστη του καύσωνα της Δευτέρας(30/7/2012) έκοβαν με χλοοκοπτικό(με μεσινέζα) κάποια χόρτα στον πρώτο αρχαιολογικό χώρο. Κατά τον Δεκέμβρη ας βάλετε και ενημερωτικά φυλλάδια καθώς οι βροχές θα έρθουν τον Ιούνη. Σαν να μην έφτανε αυτό το Αρχαιολογικό Μουσείο(λένε πως είναι πολύ καλό) είναι κλειστό τις Δευτέρες και δεν μπορούν να το δούνε επισκέπτες.

Και επειδή το να γκρινιάζω χωρίς να προτείνω λύση είναι κάτι που δεν με χαρακτηρίζει, θα προτείνω κάτι πολύ διαφορετικό από τα πιστεύω μου. Αφού δεν μπορείτε να τα συντηρήσετε ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ. Όχι δεν έγινα λιγότερο εθνικόφρων ή λιγότερο εθνικιστής αλλά αν είναι να μην τα φροντίζουμε και να τα αφήνουμε στο έλεος του καιρού και των ηλιθίων τότε δεν βλέπω άλλη λύση. Ας ορίσουν την τιμή στα ύψη και ας αγοράσει κάποιο κομμάτι και ιδιώτης. Η χώρα θα ξεχρεώσει(ομοίως και οι δήμοι) και δεν θα έχουμε και νταβατζήδες τους Ευρωπαίους. Καλά καλά ούτε η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δεν έχουν όλους τους αρχαιολογικούς τους χώρους περιποιημένους και πέρα των δύο μεγάλων πόλεων λίγοι αρχαιολογικοί χώροι είναι σε καλή κατάσταση. Τι να περιμένεις από πολιτικούς που δανείζουν για βίλλες, δανείζονται σαν κόμματα αλλά δεν ξεχρεώνουν ποτέ και ζηλεύουν την αγγλική γλώσσα όταν την πλέον άρτια γλώσσα, με χαρακτήρα μαθηματικό την πολεμάνε σαν τον μεγαλύτερο εχθρό τους. Τελικά το πρόβλημα του Έλληνα βρίσκεται μέσα του και λέγεται ΕΛΛΗΝΑΣ.

ΥΓ Δεν έβγαλα ούτε μία φωτογραφία λόγω ντροπής, θυμού, οργής.

2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς με τις συντεχνίες που υπάρχουν κ σε αυτόν τον τομέα η μόνη λύση πιστεύω είναι η ενοικίαση των χώρων αυτών για την σωστή χρήση και προβολή τους.
    Δεν νοείται καλοκαίρι με χιλιάδες επισκέπτες στη χώρα και αυτοί οι θησαυροί κληρονομιάς που έχουμε να είναι κλειστεί λόγο απεργιών κτλ λόγων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αδερφέ σαφώς και το πρόβλημα που περιγράφεις ισχύει για την Αθήνα(ως επί το πλείστον) αλλά η έλλειψη εποχικού, έστω, προσωπικού σε περιοχές που την ευθύνη έχουν οι Δήμοι είναι βαθύτερο πρόβλημα. Οι απαίδευτοι Έλληνες, οπαδοί του ωχαδερφισμού και του σταρχιδισμού, είναι το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Καλά δεν ντρέπονται να πετάνε σκουπίδια, μπάζα στα αρχαία και να παρκάρουν από δίπλα τα μηχανήματά τους. Αλλοιωνόμαστε αδερφέ και χρειάζεται κάτι πολύ ισχυρό για να διορθώσει την κατάσταση.

      Διαγραφή