Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Επαγγελματίες, η πληγή της Ελλάδας

Αφορμή για το κείμενο στάθηκε ένα πρωινό συμβάν που θα το αναφέρω στο τέλος.
Σε αυτό τον τόπο γεμίσαμε "επαγγελματίες". Επαγγελματίας θεωρείται όποιος ασκεί το επάγγελμα που έχει σπουδάσει ή ασκεί την τέχνη που έχει μάθει. Επαγγελματίες είναι και οι αθλητές που δεν ασχολούνται με κάτι άλλο για βιοποριστικούς λόγους.

Δυστυχώς η νοοτροπία του "επαγγελματία" στην Ελλάδα είναι «Εγώ τα ξέρω όλα. Τα κάνω όλα σωστά. Δεν μπορείς να με κρίνεις και αν κάνεις το λάθος να σχολιάσεις κάποιο λάθος μου την πάτησες». Αυτή την νοοτροπία την συναντάμε σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, αθλητές αλλά και σε άλλα καθημερινά επαγγέλματα.

Πολιτικοί. Επαγγελματίες πολιτικοί που εφαρμόζουν στην πολιτική ότι αυτοί σπούδασαν. πολλοί βέβαια πήραν πτυχίο με «δημοκρατικές» διαδικασίες και με πιέσεις φοιτητικών παρατάξεων αν όχι και των ίδιων των κομμάτων αλλά αυτά δεν μας απασχολούν. Η μεγάλη πλειοψηφία από αυτούς δεν έχει εργαστεί ποτέ και δεν έχει ασκήσει το επάγγελμα που σπούδασε. Έτσι ένα μάτσο ανεπάγγελτοι γαμάνε διοικούν την Ελλάδα. Κόβουν μισθούς και συντάξεις αλλά δεν έχουν βγει στην βιοπάλη, δεν ξύπνησαν στις 5 το πρωί και να επιστρέψουν σπίτι μετά τις 5 το απόγευμα. Οι εκλεγμένοι συνδικαληστές(σωστά το έγραψα)  είναι και αυτοί επαγγελματίες, επαγγελματίες τεμπέληδες που με την πρόφαση του συνδικαλισμού δεν εργάζονται ποτέ.

Δημοσιογράφοι. Επαγγελματίες ψεύτες, τρομολάγνοι, «δημοκράτες» και παντογνώστες. Βρείτε έναν δημοσιογράφο(οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα και είναι ελάχιστες) ο οποίος πριν πει μία μαλακία είδηση την έχει διασταυρώσει. Που πριν αρχίσει να παραληρεί έχει σκεφτεί και δεν έχει αποστηθίσει απλά κάποια κείμενα που του ήρθαν από το γραφείου του αδερφού του ή από πηγή της Κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης. 

Αθλητές. Πικρή ιστορία για την ομάδα μας με τους «επαγγελματίες» που μπλέξαμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γιούρκας, θέλει να πληρώνεται στην ώρα του αλλά δεν παίζει ποτέ. Όταν στο αεροδρόμιο τον έκραξε οπαδός αυτός του έδειξε τους κοιλιακούς του. Σιγά ρε Σον Ρέυ που θα μας δείξεις και τους κοιλιακούς σου, μπαλίτσα θα παίξεις; Λίγοι οι πραγματικοί επαγγελματίες αθλητές, Μήτσος ή 3D στο μπάσκετ και Λάζαρος στο ποδόσφαιρο.

Επαγγελματίες, γενικά. Είσαι επαγγελματίας και αυτό που εγώ το κάνω ερασιτεχνικά(ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, βαψίματα, οδήγηση, κ.α.) εσύ το κάνεις επαγγελματικά. Θεωρητικά πρέπει να ξέρεις ΤΕΛΕΙΑ το επάγγελμά σου καθώς και τους κανόνες, κανονισμούς και την νομοθεσία που υπάρχει. Αντ' αυτού εσύ πας να πουλήσεις πνεύμα, μαγκιά και νταβατζιλίκι σε οποιονδήποτε άλλο. Πάνε αυτές οι εποχές, ξεχάστε τες. Τώρα θα πρέπει να αποδεικνύεις πως είσαι επαγγελματίας και όχι «επαγγελματίας» με πράξεις και όχι στα λόγια. Ο μαλάκας βέβαια είναι ανίκητος για αυτό και οι υπόλοιποι οπλιστείτε με υπομονή. Σαφώς και υπάρχουν σωστοί επαγγελματίες σε κάθε τομέα, αλλά αν αυτοί δεν προσπαθήσουν να εξυγιάνουν τους κλάδους τους τότε η λάσπη θα πέφτει σε όλους, καλούς και κακούς.

Και τελευταία υπάρχει το ανησυχητικό φαινόμενο «επαγγελματίες bloggers». Ή κάνεις την επιθυμία/αγάπη σου δημόσια ενασχόληση στο ίντερνετ ΄και είσαι blogger, που μπορεί να συμφωνώ ή να διαφωνώ μαζί σου αλλά δεν είσαι έμμισθος. Ή είσαι υπάλληλος και απλά «βρωμίζεις» τον χώρο. Το κακό είναι πως λόγω της κρίσης η εύκολη λύση είναι να λερώνεις αυτά που οι άλλοι προσπαθούν να κρατήσουν καθαρά.

Συμπέρασμα, καλύτερα να διδάσκεσαι ότι διδάσκεται ο επαγγελματίας και να ενεργείς με την αγάπη του ερασιτέχνη. 

Και τώρα να σας γράψω τι έγινε και πήρα αφορμή για αυτό το κείμενο. Σήμερα το πρωί, 9 παρά 20 περίπου και με σχεδόν άδειους τους δρόμους είχα την «τύχη» να συναντηθώ με επαγγελματία οδηγό ταξί. Σε σχεδόν άδειο δρόμο, βλέπω μπροστά αρθρωτό λεωφορείο να προσπαθεί να προσπεράσει απορριμματοφόρο και από την δεξιά λωρίδα να θέλει να βγει στην μεσαία. Όλα καλά μέχρι εδώ. Αναγκαστικά όμως θα βγάλει την «μούρη» του και στην αριστερή όπου κινούμαι εγώ. Πάλι όλα καλά αφού έχει ήδη βγάλει φλας και είναι ΜΜΜ και εξυπηρετεί πολλούς συμπολίτες. Ενώ εγώ κόβω για να δώσω προτεραιότητα στο αστικό λεωφορείο να κινηθεί, ταρίφας γκαζώνει και έρχεται από πίσω μου. Εγώ σταματημένος(να περιμένω να ολοκληρώσει την κίνηση του το λεωφορείο καθώς είναι αρθρωτό) και αυτός αρχίζει να ανάβει φώτα. "Τι λες ρε μάγκα πολύ βιαστικός μας βγήκες" σκέφτομαι και να σου που τα ανάβει για δεύτερη φορά. Του κάνω νόημα "τι θες;" και πάλι ανάβει φώτα. Τότε η απάντηση ήταν απλή για εμένα, χειρονομία αυνανισμού. Ο μαλάκας επαγγελματίας θίχτηκε, επιτάχυνε, κατέβασε παράθυρο και ζήτησε και τον λόγο που στην ουσία του απέδωσα τον κατάλληλο χαρακτηρισμό. Έχε χάρη που η τροχαία Θεσσαλονίκης είναι πολύ χαλαρή με κάτι τέτοιους «επαγγελματίες» αλλιώς κάποιος δεν θα είχε δίπλωμα για κάποιο καιρό για τα φώτα που άναβε(φώτα άναβε, φλας στην αλλαγή λωρίδας όμως όχι). Ευτυχώς από Λαμία και κάτω η τροχαία τέτοιες «μαγκιές» που παραβιάζουν τον ΚΟΚ τις τιμωρεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου