Μπορεί στο ποδόσφαιρο να έχει χάσει ότι με κόπο κέρδισε τα χρόνια της οικογένειας αλλά στο μπάσκετ ακόμα και με τα λάθη του Δ.Γιαννακόπουλου η ομάδα παραμέενι μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως. Φέτος που έχει και κανονικό προπονητή στον πάγκο του μπορεί να έχει ως κρυφό πόθο ακόμη και το τρόπαιο και ας μιλούσαν όλοι για την πρόκριση στο top 16. Σε ένα δύσκολο όμιλο ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε καιπλέον πάει να πάρει τη δεύτερη, όπως λογικά θα συμβεί αν δεν "αυτοκτονίση" η Μπαρτσελόνα, θέση.
Η ομάδα πλέον αρχίζει να παίζει όμορφο μπάσκετ και να κερδίζει ακόμη και με απουσίες παικτών που στην αρχή αυτοί κουβάλησαν το βαρύ φορτίο. Έφτασε η ώρα που δεν βάζει καλάθια μόνο από κοντά ή τρίποντα αλλά και από μέση απόσταση. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί αλλά το ξεκίνημά του προπονητή στον πάγκο του Παναθηναϊκού με κάνει να χαμογελάω. Αν συνεχίσει έτσι σε λίγο καιρό θα έχει πάρει θέση στις καρδίες μας δίπλα στον Ομπράντοβιτς.
Ακολουθεί το κείμενο για το παιχνίδι από την Euroleague.
Μπορεί ο Εστέμπαν Μπατίστα να είδε το παιχνίδι με πολιτικά -ελέω του τραυματισμού του-, αλλά ο Παναθηναϊκός είχε... Λουκά Μαυροκεφαλίδη (16π.-5ριμπ.). Ο Έλληνας φόργουορν/σέντερ ήταν ο κορυφαίος του "τριφυλλιού", έχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο στη νίκη (87-72) επί της Μπάγερν Μονάχου.
Μία νίκη που φέρνει τον Παναθηναϊκό στο Top 16 της Euroleague από νωρίς, την ώρα που οι Βαυαροί χρειάζονται ένα μικρό θαύμα για να ανατρέψουν τα δεδομένα στον τρίτο όμιλο.
Ο αγώνας
Εν τη απουσία του Μπατίστα ήταν σαφές πως ο Μαυροκεφαλίδης έπρεπε να παίξει... και για τον Ουρουγουανό απόψε. Όπως κι έγινε στα πρώτα λεπτά, αφού οι "πράσινοι" μοίραζαν διαρκώς μπάλες στον Έλληνα σέντερ.
Τα ποσοστά του ήταν μεν μέτρια (2/5 δίποντα), αλλά η άμυνα έκανε καλά τη δουλειά της. Γι αυτό άλλωστε η Μπάγερν Μονάχου έμεινε δίχως σκορ για περίπου πέντε λεπτά. Διάστημα στο οποίο το "Χ" (8-8) του 3ου λεπτού μετατράπηκε σε +6 (14-8) στο 7ο, μετά από καλάθι του Διαμαντίδη.
Ο Πέσιτς έψαχνε τρόπους για να αλλάξει τη ροή της αναμέτρησης και... τα κατάφερε χάρη σε δύο "παγκίτες" του. Ο Στίματς με τον Μίσιτς ήταν αυτή που κράτησαν τους Βαυαρούς κοντά στο σκορ μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου (18-12). Στο οποίο παρεμπιπτόντως, οι φιλοξενούμενοι σούταραν με μόλις 5/16 εντός παιδιάς.
Με τον Διαμαντίδη να κουράζεται και τον Ιβάνοβιτς να αλλάζει άρδην την εικόνα της πεντάδας του Παναθηναϊκού, οι φιλοξενούμενοι βρήκαν τον τρόπο να αντιδράσουν. Στο μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου δεκαλέπτου άλλωστε, οι "πράσινοι" είχαν... τα θεματάκια τους στις δύο πλευρές του παρκέ.
Από τη μία δεν είχαν σαφή στόχευση στην επίθεσή τους (δεν υπήρχε ο παίκτης πάνω στον οποίο θα "ακουμπούσαν" με αποτέλεσμα τα περισσότερα καλάθια να μπαίνουν έπειτα από ατομικές προσπάθειες), αφετέρου ο ΜακΚάλεμπ... πήρε το όπλο του. Ο Αμερικανός πόιντ γκαρντ ήταν άλλωστε αυτός που έφερε το παιχνίδι στην ισοπαλία (31-31), με κάτι λιγότερο από τρία λεπτά να απομένει για το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.
Τα τρίποντα έδωσαν τη λύση
Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς κάλεσε αμέσως τάιμ άουτ, πέρασε τους Διαμαντίδη - Σλότερ - Μαυροκεφαλίδη στο παρκέ και κάπως έτσι είδε τον Παναθηναϊκό να ανακάμπτει. Σε αυτό προσθέστε και τα 3/3 τρίποντα που είχε το "τριφύλλι" από εκεί κι έπειτα και θα καταλάβετε πως "χτίστηκε" το επιμέρους σκορ 13-2.
Έτσι, ο Παναθηναϊκός πήρε τη μέγιστη διαφορά του μέχρις εκείνο το σημείο (44-33), πηγαίνοντας στα αποδυτήρια με καλύτερη ψυχολογία και δυνατότητα να κοιτάξει με μεγαλύτερη ηρεμία τα επόμενα είκοσι λεπτά του αγώνα.
Στα αξιοσημείωτα του πρώτου μέρους (πέραν του 3/3 από την περιφέρεια με το οποίο ολοκληρώθηκε το εικοσάλεπτο) ήταν και τα... μηδέν (!) λάθη των "πρασίνων", την ώρα που οι παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς είχαν μοιράσει δώδεκα ασίστ.
Βολές και +20
Στα πρώτα λεπτά του τρίτου δεκαλέπτου, οι Βαυαροί προσπάθησαν να παίξουν σκληρή άμυνα. Μόνο που το... παράκαναν με αποτέλεσμα να συμπληρώσουν τα πέντε ομαδικά από το 3ο λεπτό. Έτσι, -και χάρη στην ψυχραιμία των "πρασίνων" από τη γραμμή των βολών- η διαφορά όχι μόνο δεν έπεσε, αλλά μεγάλωσε ακόμα περισσότερο.
Το +20 (55-35) του 24' ήταν ενδεικτικό της τροπής που είχε πάρει η αναμέτρηση στα πρώτα λεπτά της επανάληψης, αλλά... οι παίκτες του Σβέτισλαβ Πέσιτς δεν πέταξαν λευκή πετσέτα.
Κάτι η κούραση της πεντάδας του "τριφυλλιού" που δημιούργησε αυτή τη διαφορά, κάτι τα καλάθια που πέτυχαν οι Μπένζινγκ (το πρώτο τρίποντο της Μπάγερν μετά απί δεκαπέντε λεπτά) και Σαβάνοβιτς και η διαφορά επανήλθε σε επίπεδα που επέτρεπαν στους Βαυαρούς να ελπίζουν.
Βλέπετε, το +14 (65-51) του 30' ήταν μεν μία καλή διαφορά για τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν τον εξασφάλιζε εν όψει της τελευταίας περιόδου. Εκεί όπου η Μπάγερν Μονάχου θα έπαιζε τα ρέστα της.
Το "τελείωσαν" οι παλιοσειρές
Όπως δήλωσε στη media day της Πέμπτης (27/11) ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς, οι Βαυαροί δεν είναι ομάδα που τα παρατάει. Το αυτό επιβεβαιώθηκε στην τελευταία περίοδο, αφού οι παίκτες της Μπάγερν Μονάχουν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μαζέψουν τη διαφορά.
Κατάφεραν να τη ρίξουν μάλιστα κάτω από τους δέκα πόντους (70-61) στο 34ο λεπτό, αλλά όσο ο Μπράιαντ έχανε τα άχαστα κάτω από το καλάθι ήταν αδύνατο να υπάρξει ανατροπή δεδομένων στο ΟΑΚΑ.
Όταν μάλιστα οι Διαμαντίδης και Φώτσης ευστόχησαν σε δύο διαδοχικά σουτ τριών πόντων (για το 83-65 του 38'), όλα πήραν τον δρόμο τους, με τον Παναθηναϊκό να σημειώνει την τέταρτη εντός έδρας νίκη του (87-72) και να πανηγυρίζει την πρόκριση στο Top 16.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου