Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Εβραίοι και Ισλαμιστές δεν διαφέρουν και πολύ. Και οι δύο μισουν τους Χριστιανούς.

«Δεν είμαι ο Charlie, είμαι ο Maurice που απέλυσε το “όργανο της ελευθερίας του λόγου”, η Charlie Hebdo’, για “αντισημιτισμό”»

 O 86χρονος Maurice Sinet, αναρχικός και αντικαπιταλιστής, όπως αυτοπροσδιορίζεται, ο οποίος εργαζόταν με το ψευδώνυμο Sine στο σατιρικό εβδομαδιαίο έντυπο ‘Charlie Hebdo’, ήρθε αντιμέτωπος με κατηγορίες για «υποκίνηση φυλετικού μίσους» για ένα άρθρο που έγραψε το 2009. Το άρθρο πυροδότησε έναν αγώνα διαξιφισμών μεταξύ της παριζιάνικης διανόησης και κατέληξε στην απόλυσή του από το περιοδικό.

Το επίμαχο άρθρο με τίτλο «L'Affaire Sine» ακολούθησε τον αρραβώνα του 22χρονου γιού του Σαρκοζί, με την Jessica Sebaoun-Darty, την Εβραία κληρονόμο μιας ηλεκτρονικής αλυσίδας προϊόντων (φώτο). Σχολιάζοντας μια αβάσιμη φήμη ότι ο γιος του πρώην Γάλλου προέδρου προγραμμάτιζε να ασπαστεί τονΙουδαϊσμό, ο Sine χαριτολογώντας έγραψε: «Θα πάει μπροστά στη ζωή του, αυτός ο πιτσιρικάς..».

Ένας γνωστός πολιτικός σχολιαστής, ο εβραϊκής καταγωγήςClaude Askolovitch (φώτο), επιτέθηκε στο άρθρο για προκατάληψη σχετικά με τους Εβραίους και την κοινωνική επιτυχία και κατηγόρησε τον Sine για «αντισημιτισμό». Ο συντάκτης της ‘Charlie Hebdo’, Philippe Val, ο οποίος αναδημοσιεύτηκε το 2006 τις αμφιλεγόμενες γελοιογραφίες της εφημερίδας Jyllands-Posten για τον Μωάμεθ στο όνομα της «ελευθερίας του Τύπου», ζήτησε από τον Sinet να ζητήσει συγγνώμη και ν απολογηθεί, αλλά εκείνος αρνήθηκε πεισματικά λέγοντας «θα προτιμούσα να κόψω τα α.…. μου».

Η απόφαση του Val να απολύσει τον Sine υποστηρίχθηκε από μια ομάδα επιφανών διανοούμενων, συμπεριλαμβανομένου του εβραϊκής καταγωγής φιλόσοφου Bernard-Henry Levy (φώτο),αλλά κάποιοι από την Αριστερά τον υπερασπίστηκαν, επικαλούμενοι το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.

Ειρωνευόμενος το νεαρό Σαρκοζί ότι θα προσχωρήσει στον Ιουδαϊσμό για χάριν των χρημάτων, ο Sine κατηγορήθηκε ότι είναι «αντισημίτης» και ήρθε αντιμέτωπος με πολλές πιέσεις που οδήγησαν στην απόλυσή του από την εφημερίδα. Η ίδια εφημερίδα που είχε δημοσιεύσει γελοιογραφίες προσβλητικές για τον Μωάμεθ και τους Μουσουλμάνους που όμως τις υποστήριξε ως «ελευθερία του λόγου».

Η Charlie Hebdo δημοσίευσε επίσης προσβλητικές γελοιογραφίες για τον Ιησού Χριστό και τον Χριστιανισμό.

Μετά την απόλυσή του ο Sine οδηγήθηκε στα δικαστήριο από την ‘Ligue Internationale Contre le Racisme et l'Antisémitisme’ (LICRA), μια οργάνωση που «μάχεται κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού». Τον Δεκέμβριο του 2010, ο Sine κέρδισε 40.000 € κατόπιν δικαστικής απόφασης που υποχρέωσε τον πρώην εκδότη του να τον αποζημιώσει για υπαίτια λύση.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: εδώεδώ κι εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου